„Великолепната петорка“ (2012) и още филми и сериали от БНТ

Акценти от филмовата програма от28.04. до 4.05.2014 г.

 

ПОНЕДЕЛНИК – 28.04.2014

 

12.55 – ЗАПИСКИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ВЪСТАНИЯ /България, 1977 г/ – 13 серии,

9 серия – Кърваво писмо: Конакът в Копривщица е превзет от бунтовниците. Каблешков изпраща до панагюрище писмо, подписано с кравта на първия убит турчин. В него той описав събитията и призовава към всеобщо въстание. След получаването му бенковски обявява началото на бунта. На централния площад в Панагюрище се събират радостни хора. Под звъна на църковните камбани Бенковски обявява селището за главен център на временното българско правителство. С песни и радостни викове панагюрските въстаници превземат конака. Бенковски, Волов, Икономов и Захари Стоянов взимат решение за сформирането на конница, която да бъде в помощ на въстаналите села. За главен войвода е избран Георги Бенковски..

 

15.00 – РОБИН ХУД /Италия, 1991 г/ – сериен анимационен филм – 52 еп. х 23 мин. 

45 еп – Очарователна злодейка: В гората се появява банда разбойници, предвождани от жена. Те не харесват Робин, но Джени решава, че иска да стане разбойник. А в гората дебнат много опасности. Това може да е един много тежък урок за Джени.

 

16.25 – ТВ Носталгия:

ПОВЕСТ ЗА ДВА ГРАДА /Великобритания, Франция, 1989 г/ – 5 х 40 мин.

4 еп: Във Франция е арестуван верен слуга на Чарлз. Той заминава за Париж, за да го освободи и също е арестуван. Обвинен е в нарушаване на френските закони. Д-р Манет и Луси също заминават за Франция, за да го освободят. Но се разкрива стара история на семейството на Чарлз, заради която съдът иска да бъде обезглавен. Главни обвинители са семейство Дефарж.

 

17.35 –  ДЪРЗОСТ И КРАСОТА – 3344 еп. – 22мин.F

 

19.10 – ГОЛЯМОТО ЧЕТЕНЕ: ПОД ИГОТО

 

ВТОРНИК – 29.04.2014

 

12.55 – ЗАПИСКИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ВЪСТАНИЯ /България, 1977 г/ – 13 серии,

10 серия – Хвърковатата чета: Под командването на Волов и Икономов въстаниците от Стрелча превземат конака  изапочват да палят турските къщи. На площада в панагюрище се освещава значето на четата на Бенковски. Тържествен молебен отбелязва началото на въстанието. По време на веселбата се получава съобщение, че въстаналите в Клисура имат нужда от помощ. Четата на Бенковски тръгва натам и постига първата си победа срещу турците. След това четата се отправя към връх Еледжик, където са се събрали въстаниците от Мечка, Мухово и Поибрене. Панагюрските революционери са посрещнати с песни и тържествен молебен.

 

15.05- РОБИН ХУД /Италия, 1991 г/ – сериен анимационен филм – 52 еп. х 23 мин. 

46 еп – Непобедимият: Появяват се нови врагове и нови приятели. В Нотингам пристига убиец. Робин е спасен от мистериозен непознат. Може ли да му се има доверие? Малкия Джон се съмнява. Той иска бързи отговори на своите въпроси. От къде идва странният непознат? Какво търси в Нотингам? И какво представлява талисманът на врата му?

 

16.25 – ТВ Носталгия:

ПОВЕСТ ЗА ДВА ГРАДА /Великобритания, Франция, 1989 г/ – 5 х 40 мин.

5 еп: Чарлз е осъден на смърт. Заради любовта си към Луси, Сидни решава да го спаси. Благодарение на приликата си с Чарлз и с помощта на шпионина Барсад, Сидни заема мястото на Чарлз в затвора. Д-р Манет, Луси и Чарлз заминават за Англия. Сидни е екзекутиран.

17.35 –  ДЪРЗОСТ И КРАСОТА – 3348 еп. – 22мин.F

 

19.10 – ГОЛЯМОТО ЧЕТЕНЕ: МАЙСТОРА И МАРГАРИТА

 

СРЯДА – 30.04.2014

 

12.55 – ЗАПИСКИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ВЪСТАНИЯ /България, 1977 г/ – 13 серии,

11 серия – Между Еледжик и Панагюрище: Разузнавачи докладват на Бенковски, че към Еледжик се е насочила многобройна редовна турска войска и башибозук. След кратко, но сериозно сражение турците са отблъсанти. От Белово се получава съобщение, че тамошните бунтовници имат нужда от Бенковски. Преди да тръгне, войводата дава заповед на Захари Стоянов да подпали къщите на въстаниците от Еледжик, за да не напуснат бойните позиции. В Белово четата е посрещната от чуждестранни търговски представители. По време на тържествения молебен Бенковски получава съобщение, че Клисура е изгорена от турците, а на Еледжик се очаква масирана атака. Четата тръгва на помощ.

 

15.05 – РОБИН ХУД /Италия, 1991 г/ – сериен анимационен филм – 52 еп. х 23 мин. 

47 еп – Честни очи: Малкия Джон, изоставен от бандата си, се превръща в опасен престъпник. Опитен убиец е по следите на Робин Худ. Последните събития в Шеруудската гора застрашават живота на Робин и приятелите му. Каква е силата на талисмана на Големия? Ще помогне ли на Робин да надвие враговете си? В гората бродят убийци. Ще се справи ли Робин?

 

19.10 – ГОЛЯМОТО ЧЕТЕНЕ: ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ГАЛАКТИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ

 

21.00 –  ВАНГЕЛИЯ /Русия, Украйна, България, Белорусия/ – 12 х 52 мин.

6 еп: По време на войната животът на Олга става труден в София, защото е рускиня. Търси работа и преживява големи неприятности. Вангелия започва да има видения и не знае какво да прави. Явява й се светец, който ще й помага до края. Баща й умира. Иска прошка от нея за съсипаната любов и щастие с Димитър.

 

ЧЕТВЪРТЪК –  1.05.2014

 

13.35 – ЗАПИСКИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ВЪСТАНИЯ /България, 1977 г/ – 13 серии,

12 серия – Пожари: Започва разгромът на въстанието. Един след друг падат големите въстанически центрове. В Копривщица панайот Волов, георги Икономов, Никола караджов и Тодор Каблешков са затворени от местните чорбаджии, които искат да ги пердадат на турците и така да спасят града от опожаряване. Панагюрище е превзето от турците и подпалено. Бобеков успява да избяга и тръгва към копривщица. С хитрост успява да спаси затворените си приятели и заедно се отправят към Балкана. Четниците на Бенковски се намират в Панагюрище. В гората те откриват оцелели от поголовното клане.

 

16.30 – ЧАРОВНИЯТ ПРИНЦ /Германия, 2003 г/

PRINCE CHARMING

Сценарист Аксел Щек, режисьор Анете Ернст, оператор Себастиан Едшмид.

В ролите: Ясмин Швирс, Флориан Яр, Андреа Завацки, Херберт Кнауп, Каролине Шух, Юлия Дице и

16-годишната ученичка Никол Майвалд е на седмото небе: влюбена е в новия си    съученик Даниел Винтер. Никол не желае нищо друго, освен да изживее пламенно първата си голяма любов.  Но още преди първата им целувка с Даниел хаосът около  тях започва: майката на Никол Соня е недоверчива и предрича на дъщеря си, че     Даниел рано или късно ще я измами, както правели всички мъже, а и нейният бивш    съпруг Свен … Неуспелият в бизнеса и в брака Свен е на страната на младите. Възниква  проблем с Каро – най-добрата приятелка на Никол, която харесва…     момичета и се влюбва именно в Никол… Даниел иска да прави всичко както трябва,     а обърква всичко, оплита се в лъжи… Иначе   в свободното си време Даниел   ремонтира стара платноходка, с която успява да изчезне…

 

ПЕТЪК –2.05.2014

 

11.00 – ЧЕРКАЗКИ ХРОНИКИ /България, 1999 г/ – документален филм

Режисьор: Димитър Петков

 

13.45 – ЗАПИСКИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ВЪСТАНИЯ /България, 1977 г/ – 13 серии,

13 серия – Краят: Волов, Икономов и Никола Караджов бягат от Копривщица и се отправят към Румъния, но са убити от турци край село Бяла, Русенско. Бенковски и неговите четници са изпълнени с чувство на вина за това, че не са могли да направят нищо за панагюрци. На кратък военен съвет те решават да преминат Балкана и да потърсят помощ. Пътят през планината е тежък и много от бунтовниците стават жертва на башибозушки засади. Постоянно преследвани, четниците решават да се разделят. Бенковски, Захари, свещеникът на четата отец Кирил и още един въстаник тръгват сами, водени от овчаря дядо Въльо. Изкушен от наградата, която се дава за главата на войводата, овчарят ги предава на турците. При преминаването на река Костина в Тетевенския Балкан Бенковски и отец Кирил са убити от засада. Захари Стоянов пада в реката и така се спасява. Останал сам, той захвърля четническата униформа и тръгва към Румъния.

 

17.00 – ВЕЛИКОЛЕПНАТА ПЕТОРКА/Германия, 2012г./

FAMOUS FIVE,THE

Сценарист: Пер Клемет, Себастиян Велингс. Режисьор: Майк Марзук, В ролите –  Валерия Айзенбарт, Юстус Шлингензипен, Неле-Мари Никел, Аня Клинг, Армин Рода, Йохан фон Бюло, Михаел Фиц и др.

Гледай видео анонс онлайн

Джордж, Джулиан, Дик, Ан и тяхното куче  Тими прекарват първата си ваканция заедно и се впускат във вълнуващи приключения.

Дублаж

 

18.30 – ОРКЕСТЪРЪТ НА СОФИЯ /България, 2013 г/ – документален филм

            Сценарист: Хелия Чавдарова. Режисьор: Росен Елезов. Оператор: Цветан Недков. Участват: Димитър Симеонов – Мончо – саксофон, Радул Начков – Радко – барабани; Даниел Гергов – Дуньо – пиано; Сашо Дамянов – Самоковеца – китара; Чавдар Павлов – Чаво – баскитара; Любомир Георгиев – Графа – клавишни; Генчо Вътковски – тромпет.

Филм за емблематичния оркестър „София” – за създателите, музикантите, които са били в него през годините на брой 43-ма, които се пръскат и имат музикантски съдби из различни страни. Среща на някои от участниците – колеги. Спомени, афиши, музика и снимки. Архиви от първите музикални прегледи. Спомени и разкази за самолетната катастрофа през 1971 със самолет ИЛ-18 на 21 декември – загиват четирима музиканти от оркестъра и солистката Паша Христова. Софийските гробища, изпълнение на оркестъра в София лайф клуб. За носталгията, приятелството и музиката, която е вечна.

 

00.20 – ИГРАЧИТЕ /Франция, 2012 г/

LES INFIDELES

Сценарист: Жил Льолуш, Жан Дюжарден, Никълъс Бедос, Филип Каверивиер, Степан Жоли. Режисьор: Жан Дюжарден, Жил Льолуш, Емануел Беркот, Фред Кавайе, Александър Куртес, Ерик Лартиг. В ролите: Жан Дюжарден, Гийом Кане, Жил Льолуш, Мелани Дюти, Ману

Гледай видео анонс онлайн

Продукцията е съставена от серия късометражни филми, чиито истории се фокусират върху изневярата и влиянието й върху мъжете и жените.

Носителят на “Оскар” Жан Дюжарден и актьора Жил Льолуш се превъплъщават съответно в пет мъжки персонажа, участващи в няколко различни епизода на френската продукция.

 

СЪБОТА – 3.05.2014

09.30 – ТРИМАТА ДЕТЕКТИВИ В ТАЙНАТА НА ОСТРОВА НА ПРИЗРАЦИТЕ /Г-ия, ЮАР,2007 г/

THREE INVESTIGATORS: IN THE SE

Сценарист: Дейвид Хауърд, Филип Лазебник, Томас Оливър. Режисьор: Флориан Баксмайер. Оператор: Петер Краузе. Музика: Анет Фокс. В ролите: Чанселър Милър, Камерън Монегън, Ник Прайс, Найджъл Уитмей, Акин Омотосо, Джеймс Фолкнър и др.

Филмът е по романа на робърт Артър. Три момчета влизат в ролята на детективи. Те се впускат в епично пътешествие до зловещия Остров на призраците. Някога островът е бил дом на пирати, а сега го обитава тайнствен звяр. Децата са храбри и изобретателни при изпълнението на мисията си.

дублаж

 

НЕДЕЛЯ – 4.05.2014

21.00 – ИЗПЕПЕЛЯВАНЕ /България, 2004 г/   

Сценарист: Йордан Де Мео. Режисьор: Станимир Трифонов. Оператор: Емил Христов. Музика: Божидар Петков. В ролите: Параскева Джукелова, Стефан Вълдобрев, Деян Донков, Цветана Манева, Васил Михайлов, Николай Урумов, Валери Йорданов и др.

Краят на Втората световна война, България. Младият романтичен италианец Енрико се жени за красивата българка Калина, която работи в посолството на Италия. Младото семейство е следено от майор Стоев от ДС. Стоев се влюбва в Калина и прави всичко възможно да обвини италианеца в престъпление…

 
По темата: , ,