“Мерилин Монро” на Анди Уорхол – символът на поп арта идва в София!


Десетте “Мерилин Монро” в седмицата на Анди УОРХОЛ в София

След еротичната серия на Пабло Пикасо и “Любовта на майсторите на ХХ век” Музейна галерия за модерно изкуство ще представи символа на поп арта – серията “Мерилин Монро” на великия Анди Уорхол. “Мерилините” идват в България като част от инициативите на VIVACOM Фонд за представяне на стойностното световно изкуство пред българската публика.

За първи път всичките 10 различни изображения на поп иконата ще бъдат показани пред българската публика. Дело на един от основателите на поп арта, Анди Уорхол, ликът на Мерилин e изобразен чрез семпла репродуктивна техника и в същото време с изключително въздействащ ефект.

Откритието на художника се състои в това, че един и същи образ в различен цвят има напълно различно  въздействие върху зрителя. Анди Уорхол използва за серията “Мерилин Монро”  снимка на известния фотограф Джийн Корнман от филма „Ниагара” /1953 г./, в който звездата на Мерилин изгрява.

Създадените през 1967 година сериграфии са в десет цветови комбинации. Появявайки се на пазара, първоначално са били продавани за по няколкостотин долара. В края на 90-те години цената им достига до 125 000 долара.

Към настоящия момент на световния пазар оригинална сериграфия от серията „Мерилин” достига цени между 150 и 280 хиляди долара. Едни от най-големите музеи в света – Музеят за Модерно Изкуство (MоMA) и Музеят Гугенхайм в Ню Йорк – притежават в колекциите си тези творби.

През 2009 година Анди Уорхол е в класацията на най-продаваните и скъпи художници в света. Преди него по продажби и цена е само Пабло Пикасо.

Откриването на изложбата със серията “Мерилин” съвпада с първия ден на пролетта – 22 март. Важен акцент по време на събитието ще бъде благотворително събиране на средства за създаване на Детска Академия за изобразително изкуство.

За представянето на серията “Мерилин Монро” на Анди Уорхол в Музейна галерия за модерно изкуство накратко може да се каже:

Поп иконата на поп арта е в София. Заповядайте на Оборище 10!