„Надежда за децата на Хаити” – грандиозен концерт помага по bTV

bTV се включва в световната кампания за набиране на средства за децата на Хаити

Над 50 български популярни личности ще подкрепят четиричасовия концерт „Надежда за децата на Хаити” – вторник от 20.00 часа

Във вторник от 20.00 часа bTV ще излъчи на живо благотворителния концерт Надежда за децата на Хаити”, чрез който телевизията и УНИЦЕФ България ще се присъединят към международните усилия за подкрепа на децата в Хаити – част от световната кампания за набиране на средства за пострадалата от тежко земетресение страна.

Повече от 50 български артисти ще се включат напълно безвъзмездно в събирането на средствата. Най-известните български лица от музикалната сцена ще подкрепят кампанията със свои изпълнения.

Популярни лица, светски личности, актьори и музиканти пък ще приемат обажданията на зрителите. Така всеки, който се включи с дарение, ще може да стори това в директен разговор с Венелин Петков, Гена Трайкова, Ани Цолова, Краси Минев, Светла Петрова, Мариана Векилска, Алекс Раева, Радост Драганова, Наталия Симеонова и др.

Популярните лица ще се сменят на всеки 30 минути, а концертът ще продължи близо четири часа, като в него ще се включат късната емисия “Новини” на bTV, както и “Шоуто на Слави”, където ще бъдат обявени резултатите за набраните средства.

Водеща на събитието ще бъде Ани Салич, а телефоните за връзка ще бъдат обявени при старта на концерта. По време на предаването зрителите ще видят и научат последната информация за продължаващата хуманитарна криза след погубващото земетресение, оставило почти два милиона деца в риск.

Всеки ще може да се включи с дарение на краткия SMS номер 1021 и ще може да разговаря със своите любими звезди. С всеки SMS на цена 1,20 лв. с ДДС се дарява 1 лв. за децата на Хаити. Всички мобилни оператори и Interactive Media Service подкрепят безвъзмездно каузата и всеки лев ще отиде за животоспасяваща помощ, предоставяна от УНИЦЕФ в Хаити. Може да се набират средства по банковата сметка на УНИЦЕФ (Райфайзен Банк България BG34 RZBB 9155 1065 0349 19), както и през сайта на УНИЦЕФ www.unicef.bg.

Извънредна кампания на УНИЦЕФ за набиране на средства за Хаити стартира на 22 януари с видеоклип, който се излъчва в целия свят и призовава за помощ за децата в Хаити.

Два милиона деца в този момент са изложени на риск в Хаити – разделени от семействата си, ранени, заклещени под руините на разрушени сгради. За по-малко от 48 часа след земетресението УНИЦЕФ достави в Порт-о-Пренс:

•     10 000 брезентови палатки;

•     4600 контейнера с питейна вода;

•     5,5 милиона таблетки за пречистване на вода;

•     556 000 сашета за орална рехидратация.

Според официалните данни от властите в Хаити земетресението е причинило смъртта на над 150 000 души, а около 200 000 са ранените. Близо 2 милиона деца са в риск.

В настоящия момент в Хаити има най-голяма необходимост от хуманитарна помощ и грижа за децата. УНИЦЕФ съвместно със своите партньори осигурява храна, провизии и психологическа подкрепа. Процесът на регистрация на деца без придружител вече започна паралелно. Полагат се всички  усилия за събирането на деца с техните семейства и близки, защото в най-добър интерес за децата е те да останат в собствените си семейства, в познатата им среда и култура.

В случай, че това се окаже невъзможно, след внимателна проверка, властите в Хаити ще търсят алтернативни решения като осиновяване. Има случи, в които процедурата за международно осиновяване на някои деца от Хаити е била завършена оше преди земетресението. В тези случаи децата ще бъдат изпратени по–скоро в новите си домове, защото това е в техен интерес.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 150 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

Виж кадри от грандиозния световен концерт, по аналог на който ще протече събитието в България:

Coldplay:

Кристина Агилера – Lift Me Up:

Justin Timberlake & Matt Morris – Hallelujah Hope For Haiti:

Shakira – I ll Stand By You:

Alicia Keys, U2, Rihanna – Empire State of Mind:

Beyonce – Halo:

Madonna – Like a Prayer: