Вечер, посветена на 11 септември от National Geographic Channel

ПРЕМИЕРИ през СЕПТЕМВРИ – NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL

Brain Games 12×30
сряда, 18 септември, 20:55 часа
премиера

Една слузеста буца с тегло килограм и половина контролира всяка ваша мисъл, спомен, движение и емоция. Не се стряскайте, това е просто мозъкът ви – онзи невероятно мощен и ефективен суперкомпютър, който ви помага да разберете света. Време е да попитаме този компютър дали иска да участва в една игра.

„Brain Games” се завръща с 12 половинчасови епизоди, разкриващи функциите на мозъка с интерактивни игри, които можете да играете вкъщи, както и експерименти по улиците на един град, сложен колкото разума ви – Ню Йорк. Джейсън Силва ще ви напътства в лабиринта на сивото ви вещество с помощта на водещи специалисти в сферата на когнитивните науки, неврологията и психологията. Те ще ви обяснят смисъла на неща, които на пръв поглед ви учудват. Опознайте своя вътрешен суперкомпютър и оставете „Brain Games” да ви изуми!

Да оцелееш в Аляска 10×60
четвъртък, 5 септември, 20:55 часа
премиера

„Да оцелееш в Аляска” проследява три екипа от двама или трима мъже, обединяващи най-закоравелите пътешественици в Аляска. Те ще се борят за оцеляването си на една епична експедиция. В продължение на десет едночасови епизода, ще си проправят път през поразителния и суров пейзаж на Аляска. Следвайки маршрут, който преминава през едни от най-враждебните местности на планетата, те ще разчитат на способностите си за оцеляване, които се предават в семействата им от поколения.

Летището в Дубай (10×60)
поденелник, 2 септември, 21:55 часа
премиера

Влизаме зад кулисите на едно от най-големите летища в света, което скоро ще стане и най-натовареното.

Кървавите разкази на Европа (6×60)
петък, 13 септември от 20:55 часа
премиера

След високия рейтинг на „Кървавите разкази от Тауър”, това продължение предлага редица интересни нови проучвания и разсъждения за някои от най-кървавите исторически събития, но в далеч по-обширен контекст и на много по-голяма територия.

Историкът д-р Сузана Липскомб и журналистът Джо Кроули отново ще обединят усилията си, за да разкрият тайните, вплетени в зловещи разкази за убийства, мъчения, смърт и затвор, но този път ще направят сензационни открития не само в Тауър в Лондон, а в цяла Европа – в Италия, Испания, Скандинавия, Ирландия, Холандия, Полша, Унгария, Румъния, Австрия и Франция.

Тайните на райха 5×60 – сезон 2
петък, 27 септември от 21:55 часа
премиера

Епизодите от втория сезон на „Тайните на райха” включват „Златото на нацистите”, „Пациентът Хитлер”, „Самоубийствена мисия”, „Досието на Хес” и „Тайната на U-513”.

Американска колония (10×60)
всяка сряда от 21:55 часа
последен епизод

Запознайте се с хутеритите – малка религиозна колония в провинцията на щата Монтана, която отчаяно залага на свещените си традиции в борбата със съвременните изкушения на външния свят. Колонията „Кинг” се състои от 59 души и почти всички са роднини. Те живеят, работят и почитат Бог заедно 7 дни в седмицата, 365 дни в годината, цял живот. Както във всяко друго семейство, членовете не винаги се разбират. По-голямата част от колонията държи на старите традиции на предците си, но има и такива, които флиртуват с модерното общество. Едни мислят, че модерната технология, образование и схващания биха помогнали на колонията, докато други вярват, че този съвременен начин на мислене заплашва съществуването им. Ще се срещнете с мъжете, жените, младите и старите, които се стремят да живеят като достойни хутерити. Едни ще успеят, други ще се провалят и всеки ще трябва да направи своя избор. Това е първият поглед към света на хутеритите.

11 СЕПТЕМВРИ
Вечер, посветена на обикновените хора, въвлечени в събитията на 11ти септември от 19 ч. по National Geographic

Чудото на сърфиста от 11ти септември 1×60
11 септември от 20:55 часа
премиера

„Чудото на сърфиста от 11ти септември” представя навярно последната неразказана история за оцеляване по време на терористичните атаки в Ню Йорк на 11ти септември, 2001 г. Това е изключителният разказ на Паскуал Бузели, който се хвърлил в буря от падащи отломки от перилото на стъпалата на 22рия етаж и оцелял, за да разкаже историята си. Ще научите за удивителните събития, довели до невероятното спасение на Паскуал – светъл лъч в един от най-тъмните дни на Америка.

9/11: Пожарната до Кота Нула
11 септември от 21:55 часа
премиера

Това е изключителната неразказана история на “Тен Хаус” – пожарната, намираща се непосредствено до Кулите близнаци. Пожарникарите й били първите влезли и последните излезли на 11ти септември. Разкриваме тяхната смелост и саможертва с архивни кадри и разтърсващи разкази на очевидци. Животът на мнозина беше спасен в следствие на успешната евакуация на хиляди служители от офисите. Те се превърнаха в най-емблематичния отряд на Ню Йорк. Макар че Кулите близнаци бяха опустошени, сградата на пожарната, която се отзова при атентата, все още се извисява. Оцелявайки, „Тен Хаус” и нейните пожарникари се превърнаха в олицетворение на гордостта и скръбта на Америка за героите, загинали на 11ти септември. Пожарната стана паметник на доблестните мъже от отряда, посещаван от хиляди гости на Ню Йорк.

Следващото мега-земетресение (1×120)
неделя, 1 септември от 20:55 часа
премиера

На 11ти март, 2011 г., най-силното земетресение в историята на Япония разлюля островната държава. С магнитуд 9, това не беше просто земетресение, а мега-земетресение – петото, връхлетяло света само за осем години. А по-лошото е, че то беше последвано от огромна вълна цунами – почти два пъти по-голяма отколкото мнозина специалисти смятаха, че е възможно. Експертите предупреждават, че тази поредица от мега-земетресения предвещава такива бедствия и в други държави. Сега, учени от цял свят бързат да анализират данните от мега-земетресението с надеждата да предупредят следващата страна, преди да е станало твърде късно. Земетресенията и вълните цунами са част от живота в Япония. Правителството е посветило огромно количество работна ръка и ресурси на подготовката на населението – от обезопасяването на сградите до строежа на диги. Но размерът и обхватът на мега-земетресението и вълната цунами през 2011 г. шокираха страната. Повече от 18 000 души са мъртви или изчезнали. Повечето от тях са се удавили или са били отнесени от вълната, а цели градове бяха буквално изравнени със земята. Всичко това се случи в държава, която е световно известна с факта, че е най-добре подготвена за такива бедствия. Въпреки това, мега-земетресението даде на учените безценни данни. Япония има най-гъстата мрежа от сеизмографи (уреди за измерване на силата на земетресенията) в света, както и множество други технологични инструменти, които измерват параметрите на движенията на земните пластове. С помощта на тези данни, учените направиха някои изключителни открития. От мега-земетресението досега, сеизмичната активност в Япония е нараснала значително. А всички тези движения на земята събуждат вулкани и влияят на разломни линии по целия свят. Разкъсването на разломите би довело до земетресение, цунами или и двете. Следващото природно бедствие е неизбежно, но тези изследователи са решени да научат възможно най-много и да помогнат на хората преди то да е настъпило.