„Теодосий Спасов и Небесни струни” – нов проект от гуруто на кавала

Световна премиера на проект „Теодосий Спасов и Небесни струни”

За втори път корпоративният изложбен център на Рока България става сцена за българската музика

Вечерта на 24 февруари 2010 г., пред препълнена зала в корпоративния изложбен център на Рока България АД, на бул.Мария Луиза 16, уникалният български музикант Теодосий Спасов представи премиерно най-новия си проект, наречен „Теодосий Спасов и Небесни струни”.

Проектът събира в себе си нюанси от европейската класическа музика и балканския фолклор, преплетени с новаторски аранжименти в духа на джаза. Създаден е по идея и покана на фестивала „Балканска треска“ във Виена, Австрия и ще бъде изпълнен по време на седмото му издание. Българските почитатели на уникалния стил и изкуство на Теодосий Спасов първи имаха удоволствието да поемат на „странен поход” с музикалните интерпретации на твореца заедно с младите изпълнителки Доротея Димитрова – цигулка, Ана Димитрова – цигулка, Михаела Павлова – виола, Йоланта Делибозова – виолончело и Смила Стоева – ударни инструменти.

Културно събитие на месеца можем да наречем премиерата на проекта на Теодосий Спасов и Небесни струни. Изложбената зала на Рока България с лекота пое многобройните гости и почитатели на музикалното изкуство на „кавалджията на света” заедно с неговите музикални партньорки. Концертът продължи повече от час, а публиката жадно поемаше от насладата на изпълненията и съпреживяваше тъгата по изтичащата младост, полета на хвърчилото и …. Ситни народни мотиви се сливаха с класическото звучене на струнните инструменти, за да завършат с джазов ритъм и така докато слушателите останат без дъх.

Организаторите на събитието си пожелаха отново да имат удоволствието да представят следващи проекти на уникалния музикант Теодосий Спасов.

Експо Баня София, корпоративният изложбен център на Рока България, отвори врати през 2007 година. Експо Баня София е много повече галерия на дизайна и модерните технологии в банята. За малко повече от две години, Експо Баня София предложи на своите посетители интересни и разнообразни срещи с родната и световна култура и изкуство – представи официалните награди на Европейския съюз за модерна архитектура, връчвани от фондация Mies van der Rohe, международното изложение EXPO 2008 ZARAGOZA, екоизложбата на фотографии от конкурса „Аз и водата“, концерт на камерен хор „Средец“ с диригент Александър Куюмджиев и др. Корпоративният изложбен център на Рока България успешно се превръща не само в средище на дизайна и архитектурата а в модерен културен център.

Информация за изпълнителите:

ТЕОДОСИЙ СПАСОВ, кавал

Наричат Теодосий Спасов кавалджията на света. Tеодосий Спасов е музикант с огромен кръг почитатели по цял свят. Известен е със своите оригинални идеи, с които събира музиканти от различни жанрове. Той е първият, който започна да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всички авторски пиеси на Теодосий.

Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. В последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал. Свири с именити български и чужди музиканти, между които Иво Папазов, Георги Янев, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Веселин Николов, Петър Петров, Анатоли Вапиров, „Акустична версия”, групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Глен Велез, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез, световно известното ирландско музикално-танцово шоу “Riverdance”. През 1995 г. списание “Нюзуик” го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа: “Спасов създава нов музикален жанр.”

Участва в записи и пише музика за филми и театрални спектакли. Носител е на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), “Музикант на годината” (1997) и (2002), Статуетката на Аполон Токсофорос, за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001). Има издадени над 20 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални формации.

www.theodosiispassov.com

Доротея Димитрова, цигулка

През 1995 г. е приета в състава на Софийска филхармония. В периода 1999-2003 г. е концерт-майстор на Нов Симфоничен оркестър. Канена е като концертмайстор на фестивални оркестри в Германия, Италия и Малта. Като солист е участвала в концерти на Плевенска филхармония, Пазарджик, Софийски Фестивален оркестър и Нов Симфоничен оркестър. Има множество рецитали като солист и камерен изпълнител.

Ана Иванова, цигулка

Има награди от участия в конкурсите „Мишо Тодоров” – гр.Сливен, „Недялка Симеонова” – гр. Хасково , „Конкурс за най-добро изпълнение на Българска музикална творба” – гр.Бургас, „Конкурс за изпълнение на Немска музика” – гр. Бургас.

Освен в Софийска филхармония е свирила и в съставите на Оперно-филхармонично дружество – гр. Бургас, Нов Симфоничен Оркестър – гр. София, оркестърът на „Класик ФМ” радио – гр. София, Младежкият фестивален оркестър на „Мартенски музикални дни”- гр.Русе, Ансамбъл за старинна музика „Saltarello”, както и в много други камерни състави , концертиращи в страната и чужбина. Има реализирани записи за БНР и БНТ, записвала е и музика за филми и театрални спектакли в страната и чужбина.

Михаела Павлова, виола

Втора награда при неприсъдена първа в категория „А” на „Седми международен конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика” – Бургас, 2007. Първа награда и специална награда на Национален конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов” – Провадия, 2008. Първа награда в специалност виола и виолончело трета група на Международен конкурс „Млади Виртуози” – София, 2009.

Първа награда в категория „Б” на „Осми международен конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика” – Бургас, 2009. Участва в европейския оркестър CEI-YO Orchestra с диригент Игор Корети. Има множество солови, камерни и оркестрови изяви. Регулярно участва в концерти заедно с Теодосий Спасов, Боби Йоцов, Христо Йоцов, Хилда Казасян, Румен Тосков.

Йоланта Делибозова, виолончело

Лауреат на конкурса „Светослав Обретенов“ – гр. Провадия, получава първа награда на конкурса за млади таланти – гр. Бургас, първа награда за камерна музика „Златна Диана“ – гр. Ямбол и специална награда на конкурса за виолончело в гр. Кюстендил. Многократно е била солистка на бургаска и русенска фирхармонии, както и на филхармония Крайова в Румъния. От 1994 г. работи като артист оркестрант в Софийска филхармония.

Смила Стоева, ударни инструменти

Носител е на следните отличия и награди: III-та награда в IV-ти Международен конкурс за ударни инструменти „ПЕНДИМ”- Пловдив, 2005. Грамота от Министерство на културата и туризма, за творчески постижения, 2005, 2008. II-ра награда и II-ра награда в раздел камерна музика със секстет „Виртуозите” в международен конкурс „Млади Виртуози” – София, 2006. Поощрение в национален конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов” 2009. I-ва награда в раздел камерна музика, състав „3+3” Международен конкурс „Млади Виртуози” – София, 2009. Грамота от Съюз на българските музикални и танцови дейци за участие в концертния цикъл “Viva La Musica”, 2009.

През годините участва в редица концерти на Младежка Филхармония – София като солист под диригентството на Деян Павлов, Александър Якупов, Боби Йоцов и с камерните ансамбли на Мария Палиева в зала „България”, зала „Св. София”, НДК, Националната опера и балет, зала „НМУ”, както в записи и концерти за БНТ, БНР, Нова Телевизия и др.

 
По темата: