Viasat History излъчва руски филми за Източния фронт

Истории от Източния фронт

По повод на 70-ата годишнина от 22 юни 1941 г. – деня, в който Русия се включва във Втората световна война, ще видите четири руски документални филма, от които ще научим повече за няколко необикновени събития на Източния фронт.

Премиера на 21 юни по Viasat History
Можел ли е Сталин да възпре Хитлер?
Оригинално заглавие: Could Stalin Have Stopped Hitler?
Държава: Руска федерация
Година: 2009

Преди 70 години започва най-ужасяващата война в историята на човечеството – Втората световна. Било ли е възможно да бъде избегната? Можел ли е Сталин да възпре Хитлер? Документалният филм се опитва да даде отговор на един от най-важните въпроси в съвременната ни история, разглеждайки хронологията на агресивната политика на Хитлер и как Съветският съюз, Великобритания, Франция и Германия са се подготвяли за войната, а също и каква е била отговорността на всяка една от тези страни за допускането на Втора световна война.

Премиера на 22 юни по Viasat History
Катюшка: една обикновена жена в голяма война
Оригинално заглавие: Katyushka – A Little Woman in the Big War
Държава: Руска федерация
Година: 2008

Историята на Екатерина Иларионовна Диомина, една от трите жени, воювали на фронта и станали Герои на Съветския съюз. В сюжета са преплетени съвременни събития и такива, случили се преди 45 години. По онова време е заснет документален филм за Катя Диомина (по баща Михайлова). Воювалите редом с нея по време на войната я търсят в продължение на 20 години и когато най-после я откриват, срещата с някогашните военновременни приятели се превръща в истинска сензация. Внучката на героинята Катюша, 25-годишната Катя Диомина, посещава местата в Керч и Севастопол, където някога е воювала баба й.

Премиера на 23 юни по Viasat History
Прохоровка: опитомяването на тигъра
Оригинално заглавие: Prokhorovka: The Taming of the Tiger
Държава: Руска федерация
Година: 2003

Филм за кулминацията в Битката при Курск – грандиозното танково сражение на полето Прохоровка, при което дотогава невиждани танкови армии воюват да постигнат обрат във Втората световна война. Днес са все още живи много малко на брой очевидци и участници в онези събития. Мнозина са починали и са отнесли в гроба безценни спомени, свързани с тази велика и трагична историческа битка. Уникални разкази на оцелели от Курск – едновременно болезнени и емоционални, заедно с новооткрити факти пресъздават истината за мащаба на Втората световна.

Премиера на 23 юни по Viasat History
Децата на Сталинград
Оригинално заглавие: Children of Stalingrad
Държава: Руска федерация
Година: 2003

Героите във филма са хора, които през 1942 г. са били на по 10 – 14 години. Разкази на очевидци, заедно с неизвестни на широката общественост исторически факти за битката, пресъздават цялостна картина на този повратен момент от Втората световна война.