Viasat History съживява „Изгубените древни градове“!

Премиера на 9 – 23 юни по Viasat History
Изгубените древни градове
Оригинално заглавие: Lost Cities of the Ancients
Сезон: 1
Държава: Великобритания
Година: 2006
Жанр: документален филм

Някои от най-големите чудеса на древния свят все още стоят заровени под повърхността, неизследвани и невидяни от човек, някъде под краката ни. Места, обвеяни от легенди, изчезнали безследно преди хиляди години.

В тази телевизионна поредица, с помощта на документирани по детективски усърдно събирани археологически и исторически доказателства, ще изследваме някои от най-великите изгубени градове на древния свят.

Чрез драматически възстановки ще съпреживеем първите откривателски пътешествия, а с помощта на компютърна графика ще видим тези изгубени чудеса, построени наново в първоначалния им блясък.

Някои от тези загадъчни, превърнали се в руини места са толкова обширни и великолепни, че вероятно някогашните им обитатели дори не са си представяли, че е възможно някога да изчезнат. Все едно Манхатън да потъне в океана или Париж да пропадне вдън земя. Но както ще видим в поредицата, всяка цивилизация, независимо колко е велика, в един момент загива и се превръща в изгубен свят.

Епизод 1: От своята столица хетите управляват могъща империя. Но преди 2500 години цивилизацията им внезапно изчезва и тяхната столица Хатуша е изгубена за историята. Единствено изумителните постижения на археологията на ХХ век спомагат за преоткриването на този велик град.

Епизод 2: Това е сред най-значимите загуби в историята. Пирамес, великолепната столица на Рамзес Втори, е описвана в древните текстове като най-изумителния град в древен Египет. Пирамес е открит, едва когато учените си дават сметка, че течението на река Нил се е отклонило значително в древността и градът е бил зарит в пясъците.

Епизод 3: Изгубеният град на пирамидите Тукуме е най-голямата колекция намиращи се на едно място пирамиди в Южна Америка – 26 колосални структури, изградени около свещена планина на северното крайбрежие на Перу. До преди наскоро извършените разкопки тук никой не знаеше какво е било предназначението на това изумително място, кой е живял тук и защо мястото е било изоставено. В Тукуме са били извършвани кървави жертвоприношения на хора, завършили накрая с кръвопролитие, довело до изгарянето и изоставянето на града.