Видео от концерта на Sade /Шаде/ в София

Шаде изглеждаше като русалка на сцената

Правило ли ви е впечатление как понякога в тълпа от крещящи хора някой започва да говори тихо и останалите млъкват, за да го чуят? Или как в стая, пълна със силно гримирани жени, вниманието грабва единствената облечена в черно, с чисто лице и открит поглед? Нещо подобно се случи в софийската зала “Арена Армеец” вечерта на 29 октомври. Без излишен грим, суета и ярки цветове Шаде сграбчи 12 хиляди души и два часа държа сърцата им с гласа си. Неусетно, без да прави видими усилия, без да ги заставя да я слушат разпръска магията си и не ги остави, докато сама не реши да си тръгне.

Самото име Шаде отдавна е символ поне на две неща – стил и чувство. Тя го доказа на първия си концерт в България – част от турнето й в Европа. Пред публиката излезе изцяло в черно – панталон, поло с дълъг ръкав, кожени ръкавели, колан и сандали с висок ток, характерната пригладена назад коса. Единственият цвят беше в устните й – неизменното червено. Единственият блясък – големите обици. “Soldier of Love” разтопи бариерите още в първите минути. Кралицата на соула отдаде чест на феновете. “Чакахме дълго, за да сме сигурни, че идваме при вас в точният момент. Сега е моментът”, каза Шаде. И ако по време на първото парче вероятно все още е имало хора, които се помнели, че съществува и свят извън залата, второто – “Your Love Is King” – беше като гмуркане в паралелна реалност, където няма форми, а само емоции.

На екрана зад музикантите бързо се движеха облаци, които ту се сгъстяваха като пред буря, ту се разкъсваха с надежда за слънце. После се появявиха зелени дървета и разцъфтяха цветя, в които се усмихваше … Шаде. “Трябва да е имало ангел до мен, нещо божествено ме отведе до теб, виж небето, това е цветът на любовта”, изпя тя в “Kiss of Life”. След това смени ненормално високите токове с равни обувки с мъжки силует, свали колана и ръкавелите и остана единствено тя – с прибраната си коса и магнетичното излъчване, което няма нужда от много специални ефекти. “Удивително е каква късметлийка съм. Ако тук има някой, който не се чувства така обичан, както аз в момента, тази песен е за него. Животът невинаги е такъв, какъвто очаквате, но трябва да се държите за мечтите си”, каза кралицата на соула. Песента беше “In Another Time” – “Мила, просто искам да знаеш, че твоите сълзи няма да оставят следи в друго време, момиче, на друго място”.

Изпълнението прозвуча като откровение. След нея над сцената се спуснаха полупрозрачни завеси, върху които като на прожекционен екран изникнаха светещи табели, рекламни надписи – Ню Йорк от времето на Ал Капоне. Шаде се появи в бяла риза и черен елек, а публиката беше във възторг от един от най-големите й хитове – “Smooth Operator”. А след това – “Jezebel”. Завесата падна до долу, а под нея прозираха само бялата риза и лицето на певицата. Тя беше малка фигурка, движеща се по мултимедиен път, покрит със сняг, молеща “отведи ме вкъщи”.

“Is It a Crime?” Шаде изпя между ярко червени завеси. “Престъпление ли е, че още те искам и искам ти също да ме искаш?” След това изгря табела “Шаде на живо. Днес в София”, а публиката стана на крака за “Paradise”. Минути по-късно певицата се появи с разпуснати коси, облечена в бяло и боса. Изглеждаше като русалка с развети къдрици, изправена стойка и разтворени встрани ръце. В залата прозвучаха в изключително изпълнение любимите на публиката “Sweetest Taboo”, “No Ordinary Love“, “Pearls”. Накрая кралицата на соула представи един по един музикантите от групата си и се поклони дълбоко пред всеки от тях. Публиката беше във възторг. Изпроси си бис, за който Шаде отново излезе с прибрана коса, този път облечена изцяло в червено. Гримът й вече беше почти разтопен на лицето, но гласът й не спря да пронизва като с остри игли право в сърцето. Изминали бяха два часа – неусетно и без да бъдат забелязани от никого в залата.

Едни от най-известните ВИП персони в България бяха в публиката. Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения, които са известни като страстни почитатели на хубавата музика, седяха на първия ред. Само на няколко места от тях беше банкерът Левон Хампарцумян, също със своята съпруга. На кадифения глас на Шаде се насладиха още политикът от БСП Георги Кадиев, музикантът Влади Ампов – Графа, ТВ звездата Андрей Арнаудов, бившият селекционер на националния отбор по футбол Пламен Марков със семейсвото си, продуцентът на “Комиците” Евтим Милошев и др.

Инфо: Мина Узаничева, Дартс нюз

 
По темата: