Водещите на „Бон апети“ готвят любимите си рецепти

Лора и Стоян по пътя на професионалния готвач…

В седмицата от 23 до 27 май в „Бон апети” ще видим ястия, които по някакъв начин са свързани с живота на водещите Лора и Стоян. Ще разберат какви са първите рецепти, които са им се получили много добре и кои са им създали много главоболия, какво са яли като деца, кои са любимите им ястия. Ще видим и два експеримента – неща, които и двамата ще приготвят за първи път в живота си…

„Ще се радваме, ако зрителите изпробват двете експериментални рецепти и качат в страницата на „Бон апети” във Фейсбук техните предложения и идеи за подобрение”, казва Стоян.

В понеделник той и Лора ще готвят едни от първите си рецепти и по-точно онези от тях, при които за пръв път са си казали „Това се получи действително добре!”, а именно – хрупкави пилешки крилца с лют сос (любими на Стоян) и домашна прясна паста – фаворит в кухнята на Лора (на снимката в началото на новината). За първи път Стоян е готвил в Щатите, където chicken wings (както им казват там) са много обичани. Прясната паста е първата рецепта от топлата кухня, която Лора е трябвало да готви…

Във вторник симпатягите ще се върнат към рецепти на майките си. Логиката е, че добрият вкус се възпитава и обикновено това е заслуга на майките. Майката на Лора е любител кулинар, но и двете й деца са професионални готвачи. Лора готви миш-маш в кора от баница, а Стоян – тас кебап.

Рецепти, при които са се проваляли и усвояването на които е отнело време, ще видим в сряда. Разликата между любителите и професионалистите е в това, че професионалистите трябва да постигат едно и също високо качество при хиляди порции, т.е. трябва да владеят технологията до съвършенство и нищо не бива да се оставя на случайността.

Стоян ще прави суфле от спанак. По думите му суфлето е най-трудното ястие, особено в професионалната кухня, защото там е важно не само да бухне, но и да не спихне преди да стигне до клиента.

Лора ще приготви свинско бон филе в хрупкава картофена коричка, т.е. бон филе с кора от настъргани картофи. Тук трикът е, че месото трябва да е готово преди картофите да са прегорели, обяснява тя.

Четвъртък и петък са дните, в които единият готви любимата си рецепта, а другият експериментира, т.е. готви нещо, което досега никога не е правил. И двамата ще правят опити с десерти.

Лора ще се пробва с оризов пудинг в пестил (на външен вид прилича на суши, но не бива да се нарича суши, защото в него няма нищо от сушито), а Стоян – супа от ягоди.

Запис от предаването (епизоди 31 – 35):

 
По темата: