Всичко за траял колоезденето е тук – и гледай Extreme Sports Channel!

Траял колоезднето предстои да се превърне в следващия голям хит

Като част от специалната програма в чест на 10-ия рожден ден на Extreme Sports Channel, популярният канал представя световната премиера на новото предаване Kenny Belaeys Big Time, което проследява развитието на траял колоезденето

Extreme Sports Channel представя нова поредица от три части, с продуцент и водещ Кени Белай – световен шампион по траял колоездене. Kenny Belaeys Big Timeнадниква в сърцето на световната траял сцена. Поредицата включва епични пейзажи, вдъхновяващи интервюта и, разбира се, удивителни трикове. Гледайте трите епизода от 16 януари, всяка събота, от 9:00, 14:00 и 20:00 и повторение на епизодите без прекъсване на 31 януари от 20:30 само по Extreme Sports Channel.

Кени е движещата сила на предаването. „Моята идея бе да направя документална поредица за истинския траял , в която водя зрителите и ги срещам с интересните хора, създали този спорт. Снимахме по целия свят и показахме, че траялът може да бъде практикуван както за забавление така и за участие в състезания и най-важното– исках да докажа, че траялът е в основата на всеки друг спорт и че може да помогне при изграждането на техниката за всеки друг вид колоездене.

Идеята ми хрумна, когато осъзнах, че всъщност никой не популяризира този вид колоездене, освен някои райдъри, които правят демонстрации пред тясна аудитория и домашни филмчета, разпространявани по интернет. Реших, че мога да променя всичко това с контактите, които съм създал за тези 10 години, през които съм печелил състезания и стотиците демонстрации, които съм правил по целия свят…”

Траял колоезденето се възражда във Великобритания. Понякога описван като паркура на планинското колоездене, траялът изисква изключителни физически умения и сила, креативност и изобретателност, както и огромна доза решителност, за да успееш.

По време на снимките Кени Белай пътува до Великобритания с намерение да разбере защо британските колоездачи са прочути като най-смелите. През седмиците, прекарани в Лондон, той се запознава с неизвестния дотогава Дани Макаскил. След срещата им, Дани се радва на голям успех, благодарение на извънредно популярно видео в You Tube, което е гледано 11 милиона пъти само за няколко месеца. Наскоро Дани беше потърсен от групата The Doves, за да се снима в техния видеоклип към песента Winter Hill”.

Кени Белай е 26-годишен гений на траял колоезденето. Роден в Белгия, Кени издига спорта до съвсем нови равнища навсякъде по света. Кени практикува траял от 12-годишна възраст, правил е изпълнения в над 20 страни и е настоящият носител на Световната купа – титла, която държи в продължение на шест поредни години. Прочутият посланик на спорта съвсем скоро счупи световния рекорд за брой въртения на 180 градуса за една минута – цели 34, подобрявайки предишния рекорд, дело на британец.

Освен че в поредицата се среща с най-добрите колоездачи във Великобритания, Кени се отправя към Барселона – родината на траяла, и към Америка, за да изпробва някои изумителни планински терени. В Каталуния Кени е изключително поласкан да се срещне със създателите на състезанията в стил траял, известни като Монти, От Пи и Сезар Каняс. На фона на впечатляващата Барселона, Кени разговаря с тези идоли за това как е проходил траялът в онези далечни години.

В Америка Кени представя още някои големи имена като Дейв Мира, Аарън Чейс и Ханс Рей. А след това се отправя към зашеметяващите планински трасета, прилагайки уменията от уличния стил в природата.

Сред спортните знаменитости, представени в поредицата са: Тони Боу (звезда в мототраяла), Дейв Мира (легенда на BMX колоезденето), Хан Рей и От Пи (пионери на траяла), Дани Макаскил (шотландският ас на стрийт колоезденето) и много други.

Kenny Belaeys Big Time можете да гледате от 16 януари в три поредни съботи от 9:00, 14:00 и 20:00. Не пропускайте и повторението на трите епизода на 31 януари от 20:30 единствено по Extreme Sports Channel.

За Кени Белай

Кени Белай е белгийски траял колоездач, който се занимава с този спорт от над 17 години. През тези години той става носител на рекорда за титли на Международния колоездачен съюз (UCI) и много други…

Благодарение на своите отличия, професионализъм, стил и способност да контактува с публиката, Белай е едно от най-големите имена на световната сцена на този спорт. През 2002 г. Кени печели първото си международно отличие на Международния колоездачен съюз в клас 26 инча, а през последните шест години е в челните позиции в своя спорт

Кени е винаги инициативен в промотирането на своите спонсори, както и на спорта. През последните две години той пътува интензивно, за да представя изпълненията си по целия свят. Освен това участва в телевизионни предавания и работи с фотографи и журналисти за създаването на статии, представящи този екстремен спорт, публикувани във водещи списания, посветени на колоезденето.

Белай започва състезателна дейност през 1992 г., вдъхновен от баща си Рони, който е голям фен на моторните и траял спортове. Усърдната работа, спортните умения и изключителният природен талант започват да се отплащат много скоро. През 1996 г. Кени прави своя международен дебют в Спа-Франкошамп, където завършва пети. Две години по-късно, през 1998 г., той защитава първата си юношеска световна шампионска титла. Той подобрява рекордите през 2000 г., като печели младежкото световно първенство в клас 20 инча и 26 инча.

Кени продължава да гради име, като доминира през сезон 2005 и 2006, превземайки множество световни титли. Дори става трикратен победител през 2005 г., като печели Световния и Европейски шампионат и Световната купа. Способността му да преминава успешно през непреодолими препятствия и да се измъква невредим в изключително екстремни ситуации му печели прякора Магьосника. Както никой друг, Кени се бори за развитието на спорта и популяризирането му сред масовата аудитория.

В началото на 2009 г. Белай се отправя на 5-седмично пътешествие, преминавайки през Испания и Англия, посещавайки Кливланд, Калифорния и Хавай в САЩ. Срещите му с легенди в колоезденето, оказали влияние на спорта, са гръбнакът на поредицата “Kenny Belaey’s Big Time”, която стартира през януари по Extreme Sports Channel.

Сред спортните знаменитости, представени в поредицата са: Тони Боу (звезда в мототраяла), Дейв Мира (легенда на BMX колоезденето), Хан Рей и От Пи (пионери на траяла), Дани Макаскил (шотландският ас на стрийт колоезденето) и много други.

Интервю с Кени Белай

Автор: Симеон Предов – траял райдър

1. Как и какво те накара да започнеш да се занимаваш с траял колоездене? Кога осъзна, че интересът ти към спорта е сериозен?

Всичко е благодарение на баща ми, който се занимаваше с мототраял. Когато бях на девет години, на едно състезание, в което той участваше, видях другите деца да карат велосипеди и много скоро и аз получих един, както и брат ми Уесли. Беше страхотно забавление, когато карахме двамата.

2. Разкажи ни повече за първите ти години, прекарани с траял колелото.

През първите години се занимавах едновременно с футбол и траял, харесвах много футбола, но определено не съм отборен играч. Предпочитам индивидуалните спортове и когато бях на 11, за пръв път участвах в състезание и станах трети. Оттогава на практика съм на почетната стълбичка на всяко състезание, в което съм карал…

3. Имал ли си моменти на пълен застой в карането и как успяваш да ги преодолееш?

Какво е това застой?

4. Имаш ли спомени от първите ти състезания? Сподели ни нещо за тях.

Освен факта, че станах трети, помня, че носех страхотна каска, която получих от баба ми, защото се страхуваше, че ще падна по лице.

5. Според теб може ли траялът да стане почти толкова популярен, колкото футбола, баскетбола и т.н.?

Не смятам, че ще стане толкова популярен, колкото тези спортове, защото е много по-лесно да си купиш топка, например, и да отидеш на игрището. Но съм убеден, че траялът ще става все по-популярен с всяка изминала година. Ако стане толкова разпространен, ще бъда горд, че съм допринесъл поне малко това да се случи.

6. Има ли достатъчно условия за практикуването на този спорт и какво трябва да се направи, за да се създадат такива условия?

Мисля, че на първо място, трябва да има повече специални терени по целия свят и те да бъдат изградени в големите градове… нещо като скейт паркове, но за траял. Когато това се случи, спортът автоматично ще придобие популярност и в природни условия, и постепенно навсякъде по света…

7. Моля те дай няколко съвета за по-младите и начинаещите райдъри.

Карайте колкото е възможно повече (и не забраявйте да учите J) и най-важното – никога не се отказвайте, особено в началото. Трябва да знаете, че траялът е труден спорт, но ако вярвате в себе си, ще успеете. И още един добър съвет: гледайте видеоклипчетата ми на уебсайта на Extreme Sports Channel и YouTube, за да научите някои движения.

8. Колко често тренираш и в какво се състои тренировката ти?

Карам всеки ден през сезона, около 4 часа на ден. Освен това правя много упражнения за сила и издръжливост, за да съм във форма. Това е работа на пълно работно време.

9. Кой ти е любимият трик или комбинация от трикове?

Обичам да правя оли от кикър (малък камък, например) и да качвам  високо препятствие. Обичам също да карам възможно най-гладко.

10. Имаш ли идол?

Да. Сезар Каняс е моят герой от детството ми.

11. Райдърите в света не са много. Ти как мислиш има ли приятелство между вас или по-скоро спортна злоба?

Зависи коя сцена наблюдавате. Например в моята категория 26 инча, в която аз се състезавам с френските райдъри понякога конкуренцията е сериозна, защото всички искаме да победим, но в края на краищата знаем, че споделяме една и съща страст. На улицата е малко по-различно, тъй като там колоездачите не се състезават, а го правят за забавление и затова атмосферата е различна… Да речем, че имаме нужда от конкуретно отношение и амбиция да се развиваме, но винаги трябва да уважаваме опонентите си. Това е философията ми.

12. Сменил си много видове колела, но кое ти е било най-удобното?

Имам два байка – градски, с който карам в града и един за състезания. Единият е по-добър за движения по време на демонстрации, като side hops (високи странични скокове), а другият – за трикове като manuals или tailwhips (завъртане на колелото със задната част). Харесвам и двете, но мисля, че мога да правя много повече на състезателното колело…

13. Сега караш за едни от най-големите в бранша MONTY. Какво е настроението в отбора, няколко думи и за колелата?

Като всеки, и моето първо колело беше Monty, но когато бях на 18 го смених с Koxx за пет години. Завръщането ми към Monty е огромна чест за мен, защото мога да им помогна да развият моделите 26 инча, досега фокусът им беше върху 20-инчовите. Да карам редом със Сезар Каняс и Дани Комас под испанското слънце.. какво повече ми трябва. Чудесно е От Пи да бъде мениджър на тима!

14. А твоето мнение за колелата KOXX?

Koxx наложиха стила в този спорт и всяка година са революционни. Това е страхотена марка, която е помогнала страшно много на траяла през последните няколко години! Много харесвам и времената, когато карах Koxx.

15. Защо все пак избра 26” пред 20”?

Когато взех участие в състезанието в Грац през 2002 г., исках да спечеля в клас 20 инча, тъй като се бях подготвял за това в продължение на цяла година. Реших, обаче, да се включа и в клас 26 инча просто за забавление без да се напрягам много. Случи се така, че станах 4-ти в клас 20 инча, а по-късно в същия ден спечелих в клас 26 инча… Оттогава тренирам само на 26 инча и според мен тези колела са много по-добри в сравнение с 20-инчовите. Дават възможност да „караш” повече върху даден обект, вместо да правиш side hops…

16. Идеята за предаването Kenny Belaeys Big Time” е страхотна. Как стигна до нея и как успя да намериш точните хора, с които да я реализираш?

Винаги мисля за нови начини да популяризирам траяла. Всеки голям спорт е представян по телевизията и си зададох въпрос – защо не и траяла. Прекарах много часове в офиса, обмисляйки сценария, отидох при спонсорите и те харесаха идеята. Осъществихме я благодарение на Extreme Sports Channel, които за първи път представят масов проект за траяла…

17. Какви са новите ти планове и идеи за 2010 или ще ги запазиш в тайна?

Да тренирам усилено и да се опитам да спечеля световния шампионат отново. Да промотирам спорта, да направя няколко фотосесии и няколко нови видеоклипа. Този телевизионен проект е само началото на много нови идеи, върху които работя.

18. Extreme Sports Channel отпразнува 10-тия си рожден ден. Как виждаш себе си и този спорт след още 10 години?

Знам със сигурност, че най-добрите райдъри ще бъдат истински професионалисти, спонсорите ще проявяват интерес към спорта и ще има още повече големи състезания, отразявани по телевизията в целия свят. Спортното ниво ще продължи да се развива, а байковете ще станат ултра леки, така че ще скачаме още по-високо.

19. Кажи няколко думи на всички траял любители в България.

Здравейте, български траял колоездачи, искам да ви помоля да ми помогнете в популяризирането на този страхотен спорт и не забравяйте да карате, колкото можете повече. Победителите никога не се отказват, пораженците никога не побеждават!

Кени Белай: Успехи и постижения

2009: Носител на Световната купа, Европейски бронзов медалист, Световен сребърен медалист

2008: Носител на Световната купа в Барселона, Световна купа – второ място (в клас 26 инча)

2007: Носител на Световната купа, 3-то място на Световния шампионат, шампион на Белгия, световен рекордьор за брой въртения на 180 градуса (в клас 26 инча)

2006: Световен шампион, Европейски шампион, шампион на Белгия (в клас 26 инча)

2005: Световен шампион, Носител на Световната купа, Европейски шампион (в клас 26 инча)

2004: Носител на Световната купа, 3-то място на Европейския шампионат (в клас 26 инча)

2004: Носител на Световната купа

2003: Носител на Световната купа, 3-то място на Световния шампионат, 2-ро място на Европейския шампионат (в клас 26 инча)

2002: Световен шампион (в клас 26 инча)

2001: 1-во място в Световен шампионат за младежи, Носител на световната купа (в клас 20 инча), 3-то място на Младежкото световно първенство, шампион на Белгия (в клас 26 инча)

2000: Шампион на Младежкото световно първенство в клас 26 инча, шампион на Младежкото европейско първенство в клас 26 инча, шампион на Младежкото световно първенство в клас 20 инча, шампион на Белгия в клас 20 и 26 инча champion + носител на световната купа

1999: Юношеска световна шампионска титла в клас 20 инча, шампион на Белгия в клас 20 инча

1998: Юношеска световна шампионска титла в клас 20 инча, 3-то място на европейско първенство в клас 26 инча, шампион на Белгия сред младежите в клас 26 инча

Виж видео за това, което предстои:

 
По темата: