Януари 2010 по Viasat History: всичко за ексклузивните премиери

Започваме НОВАТА ГОДИНА с бляскава поредица от премиери, като през този месец НОВО и ПЪРВО са ключовите думи! Предстои да видим очарователна историческа драма за първия денди, цяло съзвездие документални филми за днес легендарни режисьори от движението Нова вълна, ново разследване на най-смъртоносния сблъсък в историята на автомобилните състезания и научен анализ на някои от изумителните „първи” постижения, които изглеждат физически неизпълними, но не и за определени хора…

ЕКСКЛУЗИВНОпремиера на 10 януари по Viasat History

Бо Брумел очарователният

Оригинално заглавие: Beau Brummell – This Charming Man

Категория: ФИЛМИ

Държава: Великобритания

Година: 2006

Режисьор: Филипа Лоуторп

Актьорски състав: Джеймс Пюърфой (Бо Брумел), Хю Боневил (принца регент), Фил Дейвис (главен прислужник Робинсън), Матю Рис (лорд Байрон), Ян Кели (Робърт Манърс) и други

Жанр: драма

Ще бъдем в Лондон през 19 век и ще станем свидетели на величието и падението на първата британска знаменитост – Бо Брумел, създал стила „денди“ – модата на костюмите и живота на високи обороти. Бо Брумел бил известен с това, че бил известен. Той бързо се превръща в най-обожаваната знаменитост на лондонското общество. Късметът му в хазарта бил пословичен – също както и апетитът му за любовници. Но Лондон при царуването на Джордж Трети бил мрачно и опасно място и славата на Брумел скоро му докарва врагове. Убеден, че позицията му в обществото е неуязвима и че връзките му с кралската фамилия ще го спасяват от нарастващите дългове, той прави най-голямата грешка в живота си, като унижава публично своя благодетел – принца регент. Брумел прекарва остатъка от живота си в изгнание, бягайки от своите кредитоли и мечтаейки за дните, когато е бил Принца на „Пикадили” и „Савил Роу”.

Премиера на 12 януари по Viasat History

Шотландската загадка

Оригинално заглавие: The Scottish Key

Държава: Великобритания

Година: 2007

Жанр: документален филм

Разпространено из целия свят, масонството поражда любопитство, възхищение и подозрения вече повече от 300 години. Днес тази дискретна и загадъчна общност обхваща няколко милиона души в целия свят. Въз основа на най-нови открития, този документален филм разследва корените на масонството. Какви са връзките му с рицарите темплиери? Потомци ли са те на масоните зидари от Средновековието? Как се оформят първите масонски ложи?

ЕКСКЛУЗИВНА ЕВРОПЕЙСКА ПРЕМИЕРА – премиера от 27 януари по Viasat History

В търсене на нацистите (информация за епизодите ще откриете в отделна статия – потърсете по заглавие)

Оригинално заглавие: Nazi Hunters

Държава: Великобритания

Година: 2009

Жанр: документален филм

„В търсене на нацистите” представя преследването на някои от най-омразните и проклинани хора на света. В някои случаи тези преследвания са с най-чисти мотиви, а друг път се извършват по начин, който, ако бъде узнат, ще ужаси техните поддръжници. Тези хора се опитват да издирят личности, чиито престъпления са били наистина ужасяващи и изискват възмездие. Не са малко готовите да търсят извършителите на тези деяния, докато не бъде постигната справедливост – от Чърчил, през Специалната авиационна служба на Великобритания, стратезите, планирали десантите в Нормандия, до Мосад. Това са изпълнени с драматизъм и трагичност истории за преследвания и за търсенето на справедливост.

ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА НОВАТА ВЪЛНА

През първия месец на новата година ще празнуваме всичко, което е или е било ново и ще отдадем почит на предизвикалите вълнение в най-доминиращата форма на изкуство през ХIХ век – киното, от легендарното френско движение Новата вълна до независимите кинотворци във Великобритания и САЩ.

ЕКСКЛУЗИВНА ЕВРОПЕЙСКА ПРЕМИЕРА – премиера на 22 януари по Viasat History

Джейн Бъркин: размисли

Оригинално заглавие: Jane Birkin: Reflections

Държава: Великобритания

Година: 2009

Жанр: документален филм

Кариерата на британската актриса, певица, филмов режисьор и участничка в кампании за защита на човешките права Джейн Бъркин е забележителна. Изявена фигура на лондонската арт-сцена през лудите 60-те години, Бъркин става известна с дуета си с легендарния Серж Гинсбур „Обичам те… аз също не”. В този документален филм тя разказва за работата си и за топлия прием, който й оказва френският народ. Описва и хуманитарните дейности, в които участва, и по-конкретно подкрепата си за освобождаването на политическите затворници в Бирма.

ЕКСКЛУЗИВНА ЕВРОПЕЙСКА ПРЕМИЕРАпремиера на 23 януари по Viasat History

Киното на Жан-Люк Годар

Оригинално заглавие: Jean-Luc Cinema Godard

Държава: Великобритания

Година: 2009

Жанр: документален филм

Този документален филм е портрет на една жива легенда – френския филмов режисьор Жан-Люк Годар, един от основателите на движението „Нова вълна” и смятан за най-експериментално настроения режисьор на своето време. Неговите филми често изразяват личните му политически идеологически виждания и нерядко водят до сериозни дебати. Годар винаги е знаел какво да каже и неведнъж заявява: „За да направиш филм, ти трябват само момиче и пистолет”.

ЕКСКЛУЗИВНА ЕВРОПЕЙСКА ПРЕМИЕРАпремиера на 29 януари по Viasat History

В търсене на Трюфо

Оригинално заглавие: Looking for Truffaut

Държава: Великобритания

Година: 2009

Жанр: документален филм

Франсоа Трюфо е сред най-уважаваните режисьори в историята на киното. Недопуснат за участие на кинофестивала в Кан през 1958 г. заради суровата критика, която отправя срещу френската филмова индустрия, той печели там наградата за най-добър режисьор през следващата година за дебютния си филм „400 удара”. Животът и кариерата на Трюфо са не по-малко интригуващи и невероятни от филмите, които създава.

ЕКСКЛУЗИВНОпремиера на 30 януари по Viasat History

Независимото кино

Оригинално заглавие: Edge of Outside

Държава: САЩ

Година: 2006

Жанр: документален филм

Завладяващо изследване на историята на независимото кинотворчество от ранните дни на Холивуд до случващото се в киноиндустрията днес. Представяйки кариерите на режисьори като Станли Кубрик, Орсън Уелс, Сам Пекинпа и Самюел Фулър, филмът разкрива вълненията и работата на независимите автори на кино. Документалната лента включва и проникновени интервюта със Сиймор Касел, Мартин Скорсезе, Питър Фолк, Спайк Лий и редица други прославени кинодеятели. Наред с други любопитни факти тези режисьори разкриват и защо е толкова важно да има творческа свобода и право на изразяване, когато се правят филми.