Японското земетресение разтърсва Discovery Channel – 3 нови филма!

Discovery channel изследва земетресението в Япония

През май каналът показва две извънредни предавания, посветени на събитията и последиците от трагедията в Япония

В следобеда на 11 март Япония бе разлюляна от серия силни трусове, които поразиха източното крайбрежие. Първият трус бе с магнитуд 9.0 по скалата на Рихтер. Това е най-големият трус в Япония за последните 140 години. Неочакваното земетресение доведе и до огромни вълни цунами, които достигаха скорост от 800 км/ч. Те помитаха по пътя си сгради, превозни средства, дървета, земеделски култури и всичко, което се изпречеше на пътя им. Ударни вълни бяха усетени дори в Пекин и предизвикаха заплахи от цунами в Тайван, Филипините, Индонезия, Гуам, Хавай и на целия западен бряг на САЩ и Канада.

През май Discovery Channel разказва за трагедията и ужасяващото земетресение. Ще проследим причините и последствията за предизвиканото огромно цунами, което удари бреговете на страната и остави след себе си опустошителни последици. Всичко това ще се случи в два специални документални филма. „Мега земетресение: моментът, в който Япония се разтресе“ ще бъде излъчен на 12-ти май от 21:00, а следващата седмица на 19-ти май от 21:00 каналът ще покаже и „Ядреният кошмар на Япония“ – предаване, посветено на последствията в ядрената централа във Фукушима.

Филмът Мега земетресение: моментът, в който Япония се разтресе“ ще направи зрителите съпричастни към момента на 11 март, когато земетресението и цунамито удрят Япония. В документалния филм са включени интервюта с хората, които са преживели този ужас и които са заснели уникални кадри от този ден. Разтърсващите разкази на тези, които сега живеят като бежанци, разказват какво се случва през осемте минути между земетресението от девета степен по Рихтер и цунамито, което връхлита с близо 800 км/ч.

Чрез изучаването на Тихоокеанския огнен пръстен – име, дадено на региона, който е бил разрушен от природни бедствия през последните години – Мега земетресение: моментът, в който Япония се разтресе“ ще изследва дали тектонските плочи на Земята се намират в етап на повишена активност, което може да доведе до по-нататъшни сеизмични трусове. Чрез разговори със сеизмолози и океанографи, документалният филм търси отговор на въпроса дали и къде природата може да реши да упражни огромната си сила в бъдеще.

В резултат на бедствията, битката за оцеляване тепърва започва. В най-голяма степен тя се разразява във Фукушима, където ядрена криза привлича вниманието на света. Филмът  „Ядреният кошмар на Япония“ показва подробна хронология за това как се стигна до кризата и как двете природни бедствия оказаха влияние върху ядрените реактори в атомната електроцентрала във Фукушима. Едночасовата документалистика отвежда зрителите зад кулисите на драматичната, и дори на моменти безнадеждно изглеждаща борба за овладяване на ситуацията. В центъра на събитията са усилията на японските инженери и работници в електроцентралата, които са под огромно напрежение, за да избегнат още едно бедствие. Бедствие, което може да доведе до катастрофалното освобождаване на силно радиоактивни газове в околната среда.

Докато работниците се опитват да стабилизират ядрената електроцентрала, все още никой не може да каже какво ще се случи в бъдеще с хората, живеещи във Фукушима и околностите. Ще може ли рибарите някога да се завърнат в морето и да ловят риба? Колко време земеделската земя ще бъде изоставена и неизползваема? Какво ще означава това бедствие за хората, които  живеят в този регион? Гледайте „Ядреният кошмар на Япония“, за да разберете какво ще е бъдещето на всички тях.