Юджийн Чадборн – жива американска легенда свири в София

„Аларма Пънк Джаз 3” – финална вечер с легендата на американския нойз-кънтри-авангард Юджийн Чадборн и групировката „Попара”

3 май, понеделник , Дом на киното, ул. „Екзарх Йосиф” 37, вход 12/10 лв

„Опитвам се да съчетавам „кънтри & уестърн” сцената с фрий-джаз и нойз музиката” – каза пред сутрешния блок на БНТ легендарният американски музикант Юджийн Чадборн. И добави: „две сцени, които не се спогаждат много помежду си”. А от себе си ние можем да прибавим още възклицанието: „Само две ли!?”… Защото в музиката на Чадборн има още хардкор, пънк, прогресив, регресив, блус (ама от онзи истинския, от 20-те), рагтайм, политическа сатира и какво ли още не.

Чадборн е поет с китара, който обаче може да свири на китара и, противно на стереотипа, рядко прибягва до основните „бригадирски” акорди и много по-често излиза от грифа, импровизирайки. Сиреч, поет с китара, по-скоро от типа на Хендрикс, отколкото от типа на Боб Дилън.

Името на Чадборн се свързва с тези на Джон Зорн, Дерек Бейли, Марк Рибо, Паул Ловенс и други икони в американския и европейския авангард, а участието му на „Аларма Пънк Джаз 3” е и първата му визита в България – нещо, което планира от много време. А пък който дойде на концерта в Дома на киното, ще разбере и за още един (необявен) концерт от програмата на фестивала с негово участие, който предстои.

След Юджийн на сцената ще излязат обичайните заподозрени от група „Попара”, или поименно този път – Александър Евтимов-Шаманчето, Павел Терзийски, Виктор Дичев, Георги Дончев, Александър Даниел и Кирил Дончев.

Ще ни се да кажем: „Така ще завърши третият фестивал „Аларма Пънк Джаз” по програма „Христо Ботев” на БНР, но в този конкретен случай си имаме и по-удачен финал: „Следва продължение”…

На снимката: Юджийн Чадборн в сутрешния блок на БНТ1. Снимка: Цветан Цветанов

 
По темата: ,