Юлиян Константинов казва защо не харесва Къци – интервю

Юлиян Константинов разказва пред агенция Дартс нюз за престоя си в Къщата на Биг Брадър с добри чувства, описва го като спокоен и хубав период, за него престоят там се явява като пътешествие, което му помага да смени рязко посоката и да вземе вярното решение за бъдещето. Да се върне на оперната сцена.

Не крие предпочитанията си към Люси Дяковска, на която даде медальона на излизане от риалитито, Фънки и Багата, когото твърди, че приема като брат. С Ники Мартинов също са близки, двамата намират вътре общи теми, учили са заедно в „Олимпийски надежди“. Затова откриват и говорят за общи свои приятели.

Констанинов също така е ясен и в нехаресването – нарича Къци Вапцаров характерче, а фолк певицата Бонка определя като лоша актриса.

– Бяхте режисьор на сериала „Позволена любов“ , как се представихте според вас?

– Много добре беше. Не знаехме каква е картинката, можех само да режисирам актьорите, не виждах какво се получава, коя камера снима. Но мисля, че за като един ден работа с хора, които никога не са играли, всичко беше добре направено.

– Бихте ли се пробвали като режисьор?

– Човек може да прави толкова неща… Но на този етап не смятам, че имам желание. Сигурен съм, че бих могъл да свърша такава работа в един оперен спектакъл, но засега не планирам.

– Какви са плановете ви занапред, ще се върнете ли на оперна сцена?

– Работех всеки ден в „Биг Брадър“ в така наречения президентски апартамент. Сега продължавам, решил съм да се връщам пак. Там попаднах в атмосфера, която е много необходима и различна от тази, в която живея в последните няколко години. Беше от изключителна полза за мен – как се почувствах в тези четиридесет и кусур дена, оказа се ползотворно върху пеенето ми, но не толкова вокално, колкото мисловно. Това ми беше и целта. Човек трябва да си промени начина си на мислене, когато дълго време правиш едно нещо на определено място, ако опиташ пак същото да правиш, но малко по наляво, резултатите са по-бързи и по-различни. Затова аз съм доволен от престоя.

– Кое е по-различното? 

– Едно е да живееш затворен в една къща с някакви хора, които не познаваш, по 24 часа.  Друго е да си вкъщи, с жената, децата, навън да си с приятелите си. Имал съм идея дори да пътувам в чужбина, за да сменя обстановката, но не успях да го реализирам. Така че този Биг Брадър се оказа право в целта.

– Беше като пътешествие за вас? 

– Пътешествие на няколко километра от София, но иначе изключително далеч като усещане.

– Научихте ли нещо ново за себе си, за останалите?

– Нямаше нещо, което да не съм знаел. За мен беше един спокоен период, весел, пълен с хубави моменти. Човек трябва да познава добре себе си. Не ми се е случвало да се изненадвам от себе си, всичко се случи така, както си го представях.

– Напрегнато ли е да живееш затворен?

– Ние  знаехме като отивахме, че не можем да излизаме, че няма комуникация. Няма телевизия, радиа, вестници. Влизаш и почваш да живееш. За мен наистина беше спокоен период. Имаше и стресови моменти, но те са чисто технически. Да речем първата вечер ми стана странно и притеснително, че например имаме само една тоалетна. Имахме 2 бани, но с тях по лесно се справихме.

– Успяхте ли да разберете какви са били реакциите навън, как се коментира случващото се в Къщата?

– Не е имало нещо, което да е различно от това, което съм си представял. Хората търсят конфликти – отначало Ники и Бонка, после аз и Къци. Винаги има игра на жертва и палач, който гони добрия. Който има сетива да види, разбира и знае, че не е така. А който мисли така, няма как да го убедиш в противното.

– Търсен ли е сблъсъкът между вас и Къци Вапцаров, като сблъсък на характерите?

–  Разбира се, че се търси, но Къци не бих определил като характер, а характерче. В живота също се случва такива неща, да работиш с някой, който не можеш да мелиш заедно, или пък добре мелите. Но Биг Брадър не е игра, а животът, сниман отстрани 24 часа. Който го приеме за игра, толкова по-зле за него.

– Кои хора са истински в риалитито?

– Знам кои бяха и кои не са, кои имаха изработена стратегия, модел на поведение, които бяха мислили как да ги харесат. Имаше и такива, които са такива, каквито са. За себе си мога да гарантирам, че съм бил от тях. Люси също беше така, Фънки- в 96% от случаите. В началото с всички тези диети му беше трудно, но той е грамадно цветно петно в цялата сивотия на българското ежедневие. Страхотен е. Златка изненадващо е 100% себе си, с което спечели не само моите, но и симпатиите на всички. И да плаче, и да псува, беше истинска. Наистина припадаше, защото имаше кризи. Бонка например направи също криза, но лошо я изигра. Мислех я за по-добра, всичко й личеше. Имаше и някои, които умираха за народни артисти, като Бонка, а други бяха по-малки артистчета като Николчето – тя винаги беше положителна, за всички говореше хубави неща. Къцката си беше подработил всеки един ден.

– Ники Кънчев определи Къци като стратег. 

– Той не е жертва, нито е стратег, всичко при него е много тясно, малко, няколко сантиметра под средата.  При него дълбокомислие не може да има. Всичко му е подработено, включително и това как ще забавлява съквартирантите – с песни, с приятни балади. Кръстих го нежния бард, който може да свири една мелодия или комбинация от три акорда около 2 часа. Това му е часът за композиране. Човек, който е чул, че ще влезе Памела Андерсън, мислил, мислил  и накрая й подари народна носия и дудук. За какво да говорим повече!

– Това ли не ви харесваше, че не е истински? 

– Не ми харесваше цялата безсмислица на присъствието и нещата, които прави. Къци казва, че се занимава с десетки неща, но нито едно не прави добре. Занимава се с айкидо, йога, води здравословен начин на живот и въпреки това, когато изяде нещо по-солено при една от мисиите, го тръшна в кревата за седмица. Мереше си температурата по 70 пъти, каза, че е получил микроинфаркт.  Аз лично се дразнех от момента, в който той като усетеше  странна сила, показваше каква е неговата същност. В моментите, които не играеше, просто загубваше контрол. Ще ви разкажа една случка – бяхме с Люси в дворчето и той й предлага да направят спринт. Тръгват да бягат, но на финала тя го отрязва с 2 метра. Той пак й предлага да направя още един. Тя пак го отрязва с 2 метра и Къци я избутва изключително грубо. Изпусна нервите си и показа какъв е.  Правят трети спринт и Люската пак го бие, той се прибира и се завива с една кърпа през главата. Вижте поведението му, когато Ники си тръгна от Къщата – беше на седмото небе от щастие. Или когато играхме голф, Криси Патрашкова беше предпоследна от 10 играчи. Ползвахме картофи, вместо с топки. Тя, милата, напредваше, макар и бавно. Но имаше един труден удар и го направи 90%. Всички казаха браво, но Къци заяви, че не го е минала. Той беше първи, тя предпоследна. Нито щеше да го изпревари, нито е кавалерско.

 Смятате ли, че моделът на поведение на Къци е успешен в България?

– Не може да се прави извадка – кой гледа предаването, кой гласува. Ако е така, ще е жалко. Но тук има ярко поставени две неща – жертвата от едната страна и от другата няколко мъчителите – мъчат го, хвърлят му завивки. Някои хора няма да разберат истинската същност на нещата, но мисля, че има и такива, които виждат за какво става въпрос.

– Имате ли идея кой ще победи?

Обикновено нямам идея, а казвам кой искам да победи. Сега има трима човека, които харесвам и които съм близък – Багата, Люси и Фънки. Но за Багата победата нищо няма да донесе, нито пък той ще донесе нещо за Биг Брадър. А Люси е изключително енергична, космополитна, добър професионалист, който обикаля света и се занимава с куп наглед дребни, но много съществени благотворителни неща. Състезава се с коли благотворително, пее благотворително, живяла е 10 дни в една бедна държавица, близо до Судан и разказваше за бедните деца с подутите кореми,  липсата на вода. Дори събира пари за кладенец в тази бедна африканска страна. Без да я познавам много добре, съм сигурен, че го прави с желание да помогне, а не заради фасона и пиара. Затова нямаше спор на кого да дам медальона. Фънки също е приятно същество, артистичен, симпатичен, истински, забавен. Изключително възпитан и интелигентен човек, независимо че говори „Фак ю мен“, или „Дайте да го убием“, „Защо да не счупим пръст на Къци“, не значи нищо.

 Но на Багата не му е уютно в Биг Брадър? 

– Наистина имаше такива моменти и затова миналата седмица направихме приятелски номинации. Решихме да номинираме него, а аз лично номинирах Багата, който ме помоли няколко пъти. Но знаех, че Фънки нямаше да си тръгне по никакъв начин.  Обичам Багата като брат. За съжаление, не можа да стана така както те искаха. Но ако не го бях направил, Къцката щеше да отфучи – щях да го номинирам и той да си тръгне, а на хората вътре щеше да им бъде по-добре.

– Как си обяснявате това, че точно вие си тръгнахте?

– Най-много хора са искали да си тръгна. Какво друго обяснение мога да има.   Доколкото разбрах и вотът за пръв път е бил отрицателен.

– Ще продължите ли да сте капитан в „Аз обичам България“ по Нова тв?

– Ако има нов сезон, да. Много готино предаване е и със Слабаков много се забавляваме, дърляме се. Много неща се научават от него. Няма да забравя никога как едно дете ме срещна в някаква градинка и ми каза: „Знам кои са Седмочисленниците, защото ги каза бавно и аз ги научих.“ А аз ги казах бавно, защото се сещах – Наум, Горазд, Сава, Ангеларий.  „Боже кой изпуснах-  си казвах аз. – Климент!“ Оставих за последни Кирил и Методий, защото човек оставя по-назад това, което знае. А детето е помислило, че ги казвам бавно, защото искам да ги научи. Дори и едно такова хлапе да има, което нещо да е запомнило от предаването, е много.

Интервю на Ваня Костова за агенция Дартс нюз