Загадката на материята – премиера от Da Vinci Learning

Da Vinci Learning – програмни акценти ноември 2016

ПРЕМИЕРА
Загадката на материята – Изневиделица
06 ноември 2016 в 20:00
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Възрастните

Последвайте носителя на наградата „Еми“ – актьора Майкъл Емерсън, в пътуването му във времето заедно с най-големите откриватели сред учените по необикновения им житейски път в търсене на стихиите и в стремеж да променят света завинаги…

Тези изумителни научни открития са преразказани чрез висококачествени възстановки в реални копия на някогашните лаборатории, където са били извършени оригиналните експерименти. Образователен и увлекателен, филмът „Загадката на материята“, създаден въз основа на оригиналните трудове на учени, като Дмитри Менделеев и Мария Кюри, описва историята на стремежа да се открият съставните елементи на веществото с думите на самите учени.

„Загадката на материята“ показва впечатляващия ефект на създаването на периодичната таблица върху историята на науката. От откриването на кислорода от Пристли и Лавоазие до класификацията на елементите на Менделеев и създаването на плутония от Глен Сийборг, това е един завладяващ автентичен разказ за откриването на Периодичната таблица.

ПРЕМИЕРА
Спортна лаборатория – Футбол
19 ноември 2016 в 18:00
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Възрастните

Сериалът показва широк диапазон от спортове, като анализира механизма на действие по време на игра и помага на децата да се запознаят с историята на спорта на фона на представените забавни научни факти. Запознайте се с популярни спортове, като баскетбола, както и с по–елитарни, като крикета.

В този епизод – легендарният професионален спортист Дуейн де Росарио показва своя майсторски удар с крак на Софи – 11-годишно момиченце, запалено по сокъра. Д-р Хидър обяснява кинетичната енергия, която прави удара на Дуейн толкова мощен.

Рожденият ден на Мария Кюри (07 ноември 1867 година)

Имало едно време…Откривателите – Мария Кюри
07 ноември 2016 в 20:00

Изумителни постижения – Мария Кюри
07 ноември 2016 в 20:30
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Баронът ни е приготвил специална изненада; този филм е посветен на най-важната част от човечеството – жените. Пред дефилето от принцеси, модели и домакини Бети изпитва известно неудобство от това стереотипизиране на жените. В края на парада изненадващо се появява Мария Кюри, която разказва как нейните изследвания на невидимите лъчи са помогнали да се разчупи традиционната представа за жената-затворница в дома си. Ето една възможност да помислим за жертвите, направени в името на науката и равенството.

Мария Кюри прекарва славния си живот в обществото на любимия си съпруг Пиер. Те създават семейство, отдадено на науката, и техните открития ги правят известни в цял свят. Мария Кюри е първата жена, удостоена с Нобелова награда. Независимо от голямата си лична трагедия, Мария Кюри се отдава с още по-голяма жар на работата си, продължавайки да прави открития, които ще променят човечеството завинаги.

Загадката на материята – Непокорни елементи
07 ноември 2016 в 21:00
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Възрастните

Само за един уикенд през 1869 година младият руски професор по химия Дмитри Менделеев изобретява Периодичната таблица, която внася порядък в нарастващата група от химически елементи. Но, този порядък е разгромен, когато една полска дипломантка на име Мария Склодовска-Кюри открива радиоактивността, с което показва че елементите могат да променят характеристиките си и че атомите са изградени от частици, които още не са открити.

„Загадката на материята“ е сериал за едно от най-големите приключения в историята на науката: вековните търсения, имащи за цел да се разбере от какво е изграден светът – да се открият, разберат и организират основните градивни блокове на материята. Това е удивителната история на човека, стоящ зад Таблицата на Менделеев.

Световен ден на философията

Имало едно време…Човекът – Векът на Просвещението
19 ноември 2016 в 19:15

Кницше – Кницше и отговорността
19 ноември 2016 в 19:40
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Кницше смята, че всички сме орисани да носим някакъв кръст. Това е така, защото отговорността на целия свят трябва да бъде разпределена честно между всички хора, за да може да се поддържа равновесие. Всеки трябва да има някакъв принос към общността и към общото добруване. Ако объркаш нещо, носиш отговорност… и никой друг не ти е виновен. Преди всичко, ние сме отговорни за това да водим много щастлив живот, без да се бъркаме в живота на другите.

Кницше – Кницше и въображението
19 ноември 2016 в 20:45
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Кницше смята, че фантазията е като маята в тестото за кейк. Тя е нещото, което прави живота безкраен. Фантазията ни отвежда в непознати места, буквите и думите оживяват в различни светове, ние се потапяме в тях и участваме в невероятни приключения. Фантазията е като да надзърнем в кристална топка – виждаме неща, които останалите не виждат. Това е нашата фантастична паралелна вселена.

Великите – Симон дьо Бовоар
19 ноември 2016 в19:48

Кницше – Кницше и животът
19 ноември 2016 в 19:53
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Кницше мисли, че животът прилича на черпак със сладолед – най-трудното е да избереш този, който ти харесва. Защото само тогава животът е хубав! Животът има такъв смисъл, какъвто ти му придадеш. Така, че напълнете фунийката си с най-доброто и просто чакайте от небето да се изсипят цветни бонбонени струи!

Кницше – Кницше и философията
19 ноември 2016 в 19:56
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Кницше смята, че мислите са свободни, защото мисленето е неограничено – то изпълва главата ви като шербет. Мисленето е философия. Всеки човек мисли по различен начин, а когато разглеждате нещата от философска гледна точка, не съществува добро и лошо. Защото философията поставя въпроси, които нямат ясен отговор. И това я прави толкова вълнуваща!
Чарлс Дарвин публикува ‘Върху произхода на видовете’ (24 ноември 1859 година)

Изумителни постижения – Чарлс Дарвин
24 ноември 2016 в 19:00
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Баронът и Бети се промъкват тайно в огромен музей по естествена история, търсейки доказателства за съществуването на първото динозавърско яйце. През нощта всичко около тях изглежда като живо. Докато вземат едно вкаменено динозавърско яйце, майката оживява и започва да ги преследва. Двамата се скриват на борда на НВ кораба „Бигъл“, където срещат един млад учен на име Чарлс Дарвин. Той е на път да направи огромно, зашеметяващо научно заключение. Запознайте се с неговите теории, докато той и нашите приятели плуват в открито море.

Екипажът на НВ кораба „Бигъл“ пристига на Галапагоските острови, където открива животни, изглеждащи стари, колкото динозаврите. Дарвин обяснява, че това са млади животни, които са се появили само преди няколко милиона години. След завръщането си в Лондон Дарвин публикува своята книга за естествения подбор и еволюцията на видовете. Но, неговите заключения са най-малкото противоречиви. Барон Мюнхаузен и Бети ни запознават със заключенията на Дарвин и реакцията на обществото спрямо тях.

Тайната лаборатория на Томас Едисон – Ако отпечатъкът съвпада & Златна възможност
24 ноември 2016 в 19:30

Имало едно време…Откривателите – Дарвин и еволюцията
24 ноември 2016 в 20:00
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Ние не сме произлезли от Адам и Ева. Предполага се, че човекът е произлязъл от… ами, от маймуната. Чарлс Дарвин публикува забележителната си книга за еволюцията чрез естествен подбор. Годината е 1859. Книгата предизвиква скандал. Днес ние знаем със сигурност, че видовете, съществуващи днес, винаги са еволюирали. Това е продължавало в течение на милиони години. Дарвин променя драстично представата ни за света. Но, по негово време логиката на противниците му е звучала така… Бог е създал прекрасен свят, за да могат хората да бъдат щастливи. Теориите на г-н Дарвин са богохулство. Според точните изчисления на епископ Ъшър, Земята е била създадена преди 6,000 години. Като дъщеря на църквата, науката не може да пренебрегне тези факти.

Думата има биологът Хъксли. Сър, Библията е написана за обикновените хора. Стилът й не е научен. Галилео е доказал, че Земята е тази, която се върти около Слънцето, а не обратно. Думата има геологът Лайъл – член на Кралското общество. Земята е на възраст милиони години. Ние познаваме репутацията Ви, г-н Лайъл. Вие твърдите че сме произлезли от маймуните? Г-н Дарвин, и Вашите деди ли са били маймуни? Думата има г-н Уилбърфорс. Няма нищо срамно в това да сме произлезли от маймуните. Но е срамно да бъдеш потомък на хора, които се подиграват с науката, която не познават. Вие просто сте изпълнен с религиозни предразсъдъци…

Първото издание на ‘Върху произхода на видовете’ е разпродадено в светкавично къс срок. Следва второ издание, което става нещо повече от бестселър. То става фундаментална класика.

Търсачи на вкаменелости – Централна Англия
24 ноември 2016 в 2016 @ 20:30

Градината на Дарвин – Опасни идеи
24 ноември 2016 в 21:00
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Семейството

С глава, пълна с хилядите видове, които е видял по света, Дарвин започва серия от експерименти в дома си „Даун Хаус“. Той иска да разбере как семената пътуват по света с помощта на океанските течения и потвърждава идеите си за разнообразието, наблюдавайки поляната в съседство на дома си. Удивителното разнообразие от растения, наброяващи над 140, му дава увереност в теорията му.

След като неочаквано получава ръкопис, в който друг британски учен – Алфред Уолис, предлага подобна теория за естествения подбор, съмненията на Дарвин окончателно се изпаряват и той започва бързо да подготвя публикацията си.

Джими Дохърти – фермер и ентомолог, следва интелектуалните търсения на Дарвин, като възпроизвежда революционни експерименти върху кръстосването / хибридизацията на растенията, естествения подбор, както и някои любопитни изследвания, свързани със земни червеи и музика.

Градината на Дарвин – В разгара на бурята
24 ноември 2016 в 22:00

Градината на Дарвин – За приматите и хората
24 ноември 2016 в 23:00

НА ФОКУС: Алберт Айнщайн
26 ноември 2016 в 20:15 и по-късно
27 ноември 2016 в 20:15 и по-късно

Блестящ физик, но не особено добър баща, той борави с природата на пространството и времето със същата лекота, с която свири на своята цигулка. Той е слаб ученик, открил изкривяването на светлината и времето, борец за мир, чиито открития се превръщат в основа за създаването на атомната бомба. Алберт Айнщайн е истински учен – със стърчаща във всички посоки коса и изплезен език, пишещ безумни уравнения. Неговите открития водят до създаването на нови източници на енергия и много по-добър стандарт на живот… Носител на Нобеловата награда за физика, гений, който може да си представи една коренно различна Вселена, човек с изострена чувствителност, той превръща науката в изкуство, полагайки основите на съвременната физика.

Алберт Айнщайн прозрял, че основният материал на великите италиански майстори е светлината. И също като при тях, светлината го вдъхновила за неговия шедьовър – Теорията на относителността. Но, какво ПРЕДСТАВЛЯВА ‘относителността’? Нека си представим, че Айнщайн е могъл да пътува върху лъч светлина със скоростта на светлината – една ученическа мечта, която води до удивителното откритие на сложната зависимост между светлина, пространство, маса, време и енергия, преминавайки от най-дребния до най-големия мащаб, свързвайки всичко – от атомите и фотоните до неща, като свръхновите звезди или черните дупки в нещо, което е може би най-известната и съдържателна формула на всички времена – E=mc2.

На фокус през ноември – Алберт Айнщайн!

Малкият Айнщайн – абсолютно и относително
26 ноември 2016 в 20:15

Малкият Айнщайн – E=mc2
26 ноември 2016 в 20:16

За света – Алберт Айнщайн
26 ноември 2016 в 20:18
ПРЕЗНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Германия, 1879 година. В едно бедно семейство се ражда дете, което много скоро ще прояви забележителни способности в областта на математиката, физиката… и дори музиката. Алберт Айнщайн. Айнщайн прозрял, че основният материал на великите италиански майстори е светлината. И също като при тях, светлината го вдъхновила за неговия шедьовър – Теорията на относителността. Той си представял как пътува със скоростта на светлината. Светлината пътува толкова бързо, че за 1 секунда можете да обиколите Земята 8 пъти. Но какво представлява относителността?

Представете си, че имате приятел, който е космонавт и е тръгнал на много дълго пътешествие със скоростта на светлината. След години той се връща, за да разкаже за пътуването си. Най-удивителното е, че нашият приятел няма много за разказване, защото за него е изминал съвсем кратък срок от време. Но при неговото завръщане, ние сме много по-стари и имаме много повече за разказване. При такава скорост на движение в космоса времето в неговия космически кораб е текло много бавно. При относителността времето и пространството могат да се огъват. Само скоростта на светлината е неизменна.
Теорията на Айнщайн обхваща диапазона от най-дребните неща, като атомите, до най-големите, като звездите свръхнова… или черните дупки.

Малкият Айнщайн – Бърз като светлината
26 ноември 2016 в 20:24

Малкият Айнщайн – илюминиран атом
26 ноември 2016 в 20:26

Имало едно време…Откривателите – Айнщайн
26 ноември 2016 в 20:30
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Времето на Айнщайн е време на велики открития във физиката – за движението на молекулите и електроните.

Айнщайн си е представял как пътува със скоростта на светлината. При това положение човек би останал без светлина, тъй като светлината не би се движила спрямо човека. Айнщайн разбирал, че е невъзможно да се установи абсолютното движение на един обект. Земята се върти около Слънцето, но то на свой ред се движи в нашата галактика.

Някои учени смятали, че нашата Вселена е пълна с етер, в който се движат планетите. Но, Айнщайн прозрял и това, че светлината притежава сила. Тя се състои от частици, наречени фотони, които произвеждат ток. Айнщайн открил, че масата се превръща в енергия по известната формула E=mc2.

След това се появила Теорията на Айнщайн за относителността. Айнщайн си представял, че пътува в ракета със скоростта на светлината. Времето в ракетата почти ще спре, така че той няма да остарее почти никак, докато ако беше останал на Земята, щеше да остарее с 40 години. Така Айнщайн прави извода, че времето е относително.

Годината е 1905. Айнщайн публикува серия от статии, които стават център на научни дебати по цял свят. Но, на път е следващата, още по-мащабна теория – теорията, която обединява електромагнетизма и гравитацията.

Малкият Айнщайн – Супер молекула
26 ноември 2016 в 20:56

60-секундни приключения по астрономия – Специалната теория на относителността
26 ноември 2016 в 20:57

Всичко и нищо – Всичко
26 ноември 2016 в 21:00
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Възрастните

Представете си, че нашето Слънце е с размерите само на зрънце пясък. Нашето Слънце е само една от множеството звезди. Само в нашата Галактика на Млечния път около него има над двеста милиарда звезди. Нашето Слънце е просто една прашинка в огромния плаж на звездите. Но, Галактиката на Млечния път на свой ред е само една от стоте милиарда галактики, разпръснати в Космоса. Изчисленията сочат, че във Вселената има повече звезди, отколкото са зърната пясък във всички плажове по света.

Размерът и мащабите на Вселената са впечатляващи. Но, това което е забележително дори за науката, е че човекът е успял да разбере толкова много за нея. От нашата наблюдателна точка, която се намира на една миниатюрна прашинка, въртяща се около това зрънце пясък, ние сме успели да установим размера и формата на всички тези плажове. Това е може би едно от най-великите постижения на човека и ние ще ви разкажем как е станало това. Филмът е удивителен разказ за това как сме се взирали нагоре към звездите от нашата отдалечена и незабележима наблюдателница и как сме се добрали до формата, размера и източника на всичко, което ни заобикаля. Това е разказ за това как сме постигнали познание за най-големия мащаб на действителността. Това е разказ за ‘Всичко’.

и

Великите – Алберт Айнщайн
27 ноември 2016 в 20:18

Малкият Айнщайн – Танцуващи частици
27 ноември 2016 в 20:23

Малкият Айнщайн – Ток от светлина
27 ноември 2016 в 20:24

Малкият Айнщайн – Невидима сила
27 ноември 2016 в 19:26

Изумителни постижения – Алберт Айнщайн – светлина, пространство и време
27 ноември 2016 в 20:30
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Барон Мюнхаузен е превърнал театъра в поп-дискотека. Всички се клатят в такт с музиката и светлината, цветовете и строб ефектите са изумителни. Въпросът, който възниква, касае същността на самата светлина. Появява се Алберт Айнщайн, възседнал облак от фотони, за да разкаже как мечтата на едно момче от началното училище е довела до откритието на най-удивителното явление във Вселената…

Айнщайн разкрива удивителната зависимост между светлината, пространството, времето и енергията. Но, благодарение на тези неща, човекът получава възможност да създаде най-мощното оръжие за масово унищожение в света. Айнщайн смята, че той е виновен за това, но Баронът го убеждава да предприеме едно пътуване до звездите, за да изпита последствията на временното разширение. След завръщането му от дългия път двамата откриват много промени и получават странно посрещане.

60-секундни приключения по астрономия – Тъмна материя
27 ноември 2016 в 20:54
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Децата

Какъв е проблемът с ‘тъмната материя’? През 30-те години на миналия век швейцарският астроном Фриц Цвики забелязва, че групите от галактики се движат много по-бързо, отколкото предполага тяхната маса. Това го кара да предположи, че някъде там трябва да има допълнителна маса, някакъв вид тъмна невидима материя, която се плацика из Вселената. Проблемът е как да се докаже това, тъй като за разлика от други тъмни обекти, този е напълно прозрачен. Но, това дава друга идея на Цвики.

Според теорията на Айнщайн за всеобщата относителност, колкото повече маса притежава един обект, толкова повече той се уголемява и деформира предметите, които могат да се видят през него. Следователно, като изследваме деформацията на далечните галактики, можем да изчислим дали между тях и нас няма някаква допълнителна маса. Но, тъй като ние не можем да видим, докоснем или претеглим тази маса, не е учудващо, че не можем да си представим как изглежда тя. Ето в какво се състои проблемът с ‘тъмната материя’. По-голямата част от масата във Вселената е изградена от нея, но когато въпросът опре до подробности, ние продължаваме да сме в неведение.

60-секундни приключения по астрономия – Тъмна енергия
27 ноември 2016 в 20:55

Малкият Айнщайн – Червейни дупки
27 ноември 2016 в 20:56

60-секундни приключения по астрономия – Парадокс на дядото
27 ноември 2016 в 20:58

Всичко и нищо – Нищо
27 ноември 2016 в 21:00
ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА: Възрастните

Какво представлява нищото? Това е един изключително труден въпрос, тъй като когато си помислим за него, винаги ни изглежда, че там има нещо. Изглежда почти невъзможно да се освободим от нещата. Дори само опитът да си представим реалното ‘нищо’ изглежда невъзможна задача. Но, въпросът не е само философски. Ако си представим една кутия… какво ще стане, ако извадим всичко от нея – всичкия въздух, всичката прах, всички атоми, докато не остане абсолютно нищо? Какво остава тогава във вътрешността на кутията? Дали това действително е ‘нищо’?

Защо този въпрос има значение? Празнотата е нещото, от което е изградена почти цялата Вселена. Дори атомите, от които са съставени нашите тела и физическият свят, който ни заобикаля, са съставени в по-голямата си част от празно пространство.

Филмът ни разказва историята за това как сме започнали да разбираме какво представлява празното пространство или вакуума, празнотата и простичко казано – Нищото. Това е филм за реалността в най-далечните предели на човешкото възприятие – мястото, където се пазят най-големите тайни на Вселената. Този филм показва как, с помощта на изобретателни технологии, човекът се е издигнал над физическите си сетива и е намерил начини да разбере и да изследва и най-малките частици от Вселената. Днес ние смятаме, че в Нищото се пазят най-големите тайни на Природата. Нищото може да обясни дори какъв е смисълът на нашето съществувание. А това се дължи на факта, че доколкото ни е известно, цялата Вселена се е зародила преди около 14 милиарда години от Нищото.