Заки от Дует Авеню и Саня Армутлиева журират X Factor!

Станислава Армутлиева, съдия в X Factor: “Амбициозните ще получат моето “да”

22 години – точно толкова Станислава Армутлиева – Саня е начело на една от най-големите и успешни музикални компании у нас – Вирджиния Рекърдс. Време, в което работата й с известни български и световни звезди развива у нея безпогрешен нюх към потенциала на истинските таланти и елемента X Factor.

С дългогодишния си опит в музикалната индустрия, тя е човекът, който ежедневно се изправя пред предизвикателството да търси онези качества, които превръщат обикновения човек в звезда. Компанията, която тя ръководи, е продуцент на много от музикантите в България – сред тях и победителят и финалистите от първия сезон на X Factor – Рафи, Богомил, Ангел и Моисей и Сани Алекса. Саня е работила и работи с най-големите световни мейджъри в звукозаписната индустрия като Sony Music, Universal Music и EMI. През последните години Вирджиния Рекърдс е важна част от организацията на музикални събития като концертите на AC/DC, Bon Jovi, Rammstein, Joe Cocker, Sonisphere Festival и Sofia Rocks.

Доказан лидер и утвърден професионалист, Саня неведнъж е споделяла, че е безкомпромисен перфекционист във всичко, което прави. Такава ще бъде и като съдия във втория сезон на музикално шоу №1 в света X Factor – защото знае как се създават звезди и безпогрешно разпознава потенциала в тях още преди да са изгрели.

 

22 години ръководиш една от най-големите и успешни музикални компании в България. Сега ставаш част от музикално шоу №1 в света – с какви очаквания приемаш това предизвикателство?

Очаквам нещо ново, различно и много вълнуващо. Търсим онези хора, които ще изведат  българската музика на едно съвсем ново ниво през следващите години.

 

Каква е ролята на продуцента в изграждането на един успешен артист?

Продуцентът също трябва да съчетава много таланти, за да бъде успешен. Той трябва да има безпогрешен нюх, за да открие хората, които сцената ще заобича, и да им създаде най-добрата среда, за да се развихрят в това, в което са добри. Той трябва да познава музикалния контекст, така че да насочи способностите на артиста в най-добрата за него посока. Продуцентът трябва да създаде и най-добрия екип, който да се сработи в името на артиста. Разбира се, трябва да е и достатъчно смел, за да рискува в много отношения, защото рецепти за успех не съществуват.

 

Трите най-важни качества, които трябва да притежава истинският X Factor?

Вокален талант, инстинкт за сцената и публиката и стабилен характер.

 

Като съдия и ментор в шоуто ще имаш отговорната задача да мотивираш и вдъхновяваш младите таланти. Кое е най-важното, на което искаш да ги научиш?

Че едно от най-важните умения е да не се уморяваш да учиш и че ако искаш кариера, трябва да си екипен играч.

 

А какво би ги посъветвала никога да не правят в шоу бизнеса?

Да загубят представа кои са и какви усилия стоят зад всеки техен успех.

 

Момчета, момичета, дуети или 25 + – на коя категория искаш да бъдеш ментор?

От всяка една категория може да изскочи интересен и характерен артист. Ще подходя с любопитство към всички, с които ми се падне да работя, и ще се постарая да извадя най-доброто от всеки един член на отбора.

 

Различават ли се по нещо българските изпълнители от  световните – по-амбицирани ли са, предвид ограничените възможности на нашия пазар или точно обратното?

Артистите навсякъде по света имат свои специфики и се различават едни от други, така както и публиката. Да се превърнеш в звезда в собствената си държава е мечта на много хора и изобщо не е лесна задача. Всеки, който е готов да покаже амбиция да успее именно на нашия сравнително малък пазар, е специален. Такива хора ще получат и моето „ДА” в X Factor.

 

Кой изпълнител (световен или български) е успял истински да впечатли Саня Армутлиева?

Всички онези, които не са пожертвали идентичността си в името на очакванията и наложените модели, и точно затова са станали свръх успешни. Успяват да бъдат себе си и в същото време да са обект на желание на милиони хора.

 

 

Велизар Соколов – Заки, съдия в X Factor:  „Ще бъда болезнено откровен”

 

В края на 80-те години, когато родният музикален бизнес създава своя облик, дует „Авеню” белязаха цяло поколение със своите песни и с право заслужиха собствена страница в българската музикална история. Те не просто създадоха незабравими хитове като „Бягство”, но допринесоха изключително много за формирането на поп културата у нас, откроявайки се с музика, стил, неподправен ентусиазъм и творческа последователност.

 

Днес едната половина от този дует става важна четвъртина от журито на музикално шоу №1 в света. Представяме ви Велизар Соколов – Заки, съдия в X Factor. Човекът, който не само беше важна част от създаването на българската музикална сцена, но подаде ръка на поредица обещаващи таланти.

 

35 000 – в толкова екземпляра е продаден дебютният албум на „Авеню” – „Въпроси”. Повече от 56 седмици клипът „Бягство” се задържа в телевизионните класации. Множество награди, признания и най-важното – любовта на публиката, бележат годините, в които Заки е част от най-популярния дует на 90-те. По-късно, като съсобственик на продуцентска къща AveNew Productions, той застава зад успеха на изпълнители като Белослава, Тони, Gravity CoУикеда, Анимационерите и други. Така в продължение на повече от 20 години лейбълът „Авеню” заслужено се превръща в синоним на интелигентност и музикален вкус.

 

Днес с богатия си опит на музикант и продуцент, Заки Соколов сяда на съдийското място в X Factor, за да открие новите музикални таланти на България. Обещава да бъде взискателен и болезнено откровен. Признава, че не съществува понятие „формула на успеха”, а предизвикателството X Factor приема с въодушевление и като възможност да си припомни най-хубавите години от живота.

 

С какво усещане поемаш предизвикателството да бъдеш съдия в X Factor и виждаш ли в него някакво завръщане към музикалната сцена?

Приемам предизвикателството с въодушевление! Х Factor дава най-добрата възможност да се открият онези таланти, които притежават не само музикална дарба, но и сценично присъствие, интелект, желание за успех и цялостно въздействие върху публиката, т.е. всички онези качества, които правят един артист звезда. Най-ценното обаче е, че това се случва пред очите на цялата нация. Преди продуцентът беше този, който трябваше да открие звездата, но без помощта на публиката. Именно затова участието ми в Х Factor за мен ще бъде едно сверяване на часовника до каква степен моята интуиция резонира с предпочитанията на публиката. Не го възприемам като завръщане в музикалния бизнес, а по-скоро като възможност да си припомня най-хубавите години от живота си.

 

Стоиш зад успешната реализация на много групи и артисти. Според теб коя е вярната формулата за създаването на една звезда?

Няма формула. Ако имаше формула, щеше да има звезди под път и над път, което автоматично означава, че нямаше да има звезди. Според мен това, което прави един артист звезда, е връзката му с публиката, умението чрез творчеството, изпълнението и таланта си да докосне хората, които слушат неговите песни. Колкото и клиширано да звучи, всичко е въпрос на химия и на шанс да се появиш в правилното време, на правилното място и да си тръгнеш тогава, когато си казал всичко, което си имал да кажеш.

 

Момчета, момичета, дуети или 25 + – на коя категория искаш да бъдеш ментор?

Честно казано нямам предпочитания. Може би, защото аз самият съм над 25 години, би било логично да съм ментор на групата над 25. Или пък, защото идвам от група, да бъда ментор на групите. В същото време, като продуцент съм работил с много солисти като Белослава и Мариус например. Затова не мисля, че имам някакво конкретно предпочитание. Ще ми бъде интересно с всяка една от категориите.

 

Какъв съдия и ментор ще бъде Заки – повече емоционален или повече критичен и взискателен?

При всеки случай критичен и взискателен. И определено болезнено откровен. Такъв съм като човек, такъв съм бил като продуцент и не виждам причина да променям това.

 

За теб кой артист (български или световен) е най-яркият пример за това какво представлява X Factor?

Ако погледнем Х Factor в световен мащаб, може би Леона Люис е изпълнителката, която според мен притежава Х Factor в най-пълна степен. От българските изпълнители за мен Белослава е звездата, която има всичко необходимо, за да постигне успех и да остави следа на музикалната сцена. В световен мащаб примерите са толкова много, че не бих могъл да посоча един конкретен изпълнител.

 

Какви са впечатленията ти от родния музикален бизнес в момента – повече възможности или повече трудности предлага той?

Определено повече трудности. Не бих искал да правя анализ на музикалната индустрия в момента, но прекомерното фокусиране върху комерсиалното за съжаление лиши меломаните от възможността да откриват нова, интересна и стойностна музика. Това се отнася както за световната, така и за българската музика.

 

Повече от 56 седмици – толкова време песента „Бягство” се задържа в музикалните класации. Мислиш ли, че ако „Авеню” бяха сформирани днес, щяха да имат шанса да спечелят X Factor?

 Хм. Трудно е човек да прави такава самооценка, най-малкото би било твърде самонадеяно, ако отговорът би бил „да”. В действителност „Авеню” се появи в един много сложен момент на трансформация на българската музикална сцена в края на 80-те.

 
По темата: