Започва филм за лекарите на Еверест по Viasat Explorer!


Премиера на 14-28 септември по Viasat Explorer
Спешно отделение „Еверест”
Оригинално заглавие: Everest ER
Държава: Великобритания
Година: 2006

Научно-популярен документален филм за група британски доктори, работещи в най-високо разположената в света болница, в базовия лагер „Еверест”. Тази вълнуваща поредица проследява живота на докторите през един сезон на Еверест. Когато в началото на пролетта клиниката отвори врати, веднага се оформя опашка от местни хора, чакащи да бъдат лекувани. С напредването на сезона идва време и на големите експедиции – най-добрите алпинисти в света; богаташи, готови да платят, за да бъдат изведени до върха; тълпи планинари, които се бъхтят нагоре по склона на долината, за да отдадат почит на най-изумителната планина в света.

Епизод 1: Сезонът на изкачванията започва в базовия лагер „Еверест”. Докторите, работещи в най-високата болница на света, се подготвят да се справят с очакващата ги непрестанна поредица от животозастрашаващи спешни случаи. С напредването на сезона алпинистите са изложени на разнообразни и с фатални последици височинни болести, травми и премръзвания и персоналът в най-високата клиника в света е все по-претрупан от работа.

Епизод 2: В най-високата болница в света в базовия лагер „Еверест” доктори доброволци лекуват първия сериозен случай на измръзване за сезона, след което скаутите от Великобритания поемат към върха в търсене на слава. Разположена в палатка на ледника Кумбу, клиниката на базовия лагер е предната линия на борещата се с височинните болести медицина – докторите тук спасяват живота на катерачите, оказали се в опасна ситуация в зоната на смъртта.

Епизод 3: Докторите в базовия лагер „Еверест” трябва да се справят с най-сериозния случай за сезона – млада жена е открита в безсъзнание близо до върха. Напрежението в клиниката расте, докато организират спасителна мисия на опасна височина, за да свалят жената, а в същото време трима алпинисти пробват рекордно изкачване до втори за седмицата връх. Снеговете в базовия лагер се топят, наближава времето на мусоните – има ли още време за предприемане на последен рискован опит до най-високия връх?