Започват баскетболни квалификации – БНТ показва каква ще я свършим

Европейските квалификации на националните отбори по баскетбол – пряко по БНТ и в интернет

5 август, 18.00 ч., БНТ САТ, България – Унгария, баскетбол жени

8 август, 18.00 ч., БНТ 1 и БНТ САТ България – Полша, баскетбол мъже

Мачовете на мъжете и жените стартираха в понеделник с гостувания на Португалия и Турция. И докато тимът на Росен Барчовски започна с трудна победа срещу аутсайдера Португалия, дамите отстъпиха на Турция и затвърдиха мнението, че ще участват в квалификациите само заради олимпийския принцип.

Независимо от шансовете за класиране БНТ изпълнява обществената си мисия и ще излъчи всички домакинства на женския ни тим, който избра да играе мачовете си в Русе.

Серията започва в четвъртък с двубоя срещу Унгария. Среща на две бивши величия в европейския баскет, които сега са в продължителна криза. Унгарките също загубиха първия си мач – като гостенки на Черна гора, което означава, че мачът е от изключително значение и за двата състава. Сблъсъкът в Русе започва точно в 18 на 5 август и можете да го гледате пряко по БНТ Сат.

Мъжкият ни тим е единственият, които има шанс да спаси реномето на българския баскетбол след трагичните резултати на подрастващите във всичките възрастови групи това лято.

Националите натрупаха самочувствие в приятелските турнири с победи над Италия, Македония и Полша, но задачата им също е доста трудна, въпреки че мнозина побързаха да обявят групата ни за лесна.

Първите резултати в нея и гръмката победа на Грузия над състава на Полша в понеделник, показват, че интригата е доста заплетена и българите трябва да спечелят и четирите си домакинсктва и задължително да надделеят и като гости на Белгия.

Преди да започнат сметките, обаче, е мачът с Полша. В него има стари сметки за уреждане, защото именно поляците ни победиха на старта на последното европейско първенство. Те разполагат със звезди като Марчин Гортат и Мачей Лампе, а новият им американец – Томас Келати, ги прави още по-силни.

В квалификациите винаги по-важен е отборът, затова надеждите остават живи. Мачът с полша е в неделя от 18 и ще пъде предаван пряко по БНТ 1 и БНТ Сат.

Евроквалификациите ще бъдат излъчени и онлайн на www.bnt.bg за територията на страната.

 
По темата: , ,