Защо Светла Петрова напусна bTV? Истината пред радио „Хоризонт“!


Водещата разкрива как премиерът поименно назовал няколко „проблемни“ предавания, които изведнъж започват да се променят или падат от екран, както се случи със „Сеизмограф“

По думите на Светла Петрова, след изказване на Татяна Дончева, депутатката вече била нежелана в ефира на bTV

Светла Петрова повдигна завесата за напускането на bTV – в разговор с Лили Маринкова от „Неделя 150“. А ето и най-интересната част от интервюто, което повдига завесата за случващото се в големите медии!

Светла Петрова: …“Спомнете си едно участие на премиера Борисов преди време беше, преди няколко месеца може би в сутрешния блок на БТВ. Тогава бяха назовани поименно тези, които очевидно му създаваме проблеми.

Най-напред беше споменато шоуто на Слави, което от понеделник до петък го критикувало. След това аз съм го поемала в събота и Мира Баджева завършвала в неделя.

Какво се случи с тези предавания?

Мира Баджева беше запратена някъде там в 8 часа в неделя. Не знам могат ли нейните зрители да стават толкова рано, за да го гледат. Аз вече със Сеизмограф не съм в БТВ. За Шоуто на Слави чувам, че също има натиск да се отдаде изцяло на забавния жанр. Да, действително това е характеристиката на това предаване.

…Искам да кажа, че наистина стана трудно да се работи, защото започнахме да правим някакви невъзможни баланси. Примерно задължително като каниш някого от опозицията трябва да поканиш някого от властта.

Само че тези от властта, от сегашната власт първо не са много вербално подготвени. Второ повечето са страхливи от медиите. Трето те там са като батальон някакъв и им нареждат ще отидеш там, няма да ходиш. Така че това бяха едни абсолютно невъзможни за постигане баланси въпреки че по някакъв начин се опитвах да ги правя.

Все едно. Не искам повече да работя по този начин, не искам да го правя и затова просто избрах свободата, както съм я избирала и много пъти до сега. Но искам да кажа, че в момента българските медии и особено частните медии, както и цялата българска държава се управлява чрез шантаж. Те се управляват чрез рекет. Значи при частните медии този шантаж и рекет преминава най-често през собствениците, защото собствениците обикновено имат и някакъв друг бизнес освен медийния и е лесно да бъдат прещипани. Дали ще бъдат подложени на драстични данъчни, полицейски и всякакви други проверки. Дали ще им се правят някакви бизнес услуги в замяна на което ще се искат медийни услуги. Дали директно ще бъдат рекетирани с компромати, които могат да бъдат извадени.

Водеща: Добре. Нека да назовем.

Светла Петрова: Защото знам и за такива случаи.

Водеща: От известно време, откакто това правителство даде възможност Красимир Гергов да признае, че е собственик, понеже този факт грижливо се укриваше от няколко български правителства и също така от съставите на СЕМ. Там беше добре постлано, че той… този факт беше укриван. Ето Красимир Гергов призна, че БТВ е негова. Вие чувствахте ли как този човек със своите интереси и вероятно политически избор се намесва в програмата?

Светла Петрова: Аз не мога да направя директна връзка между… просто, защото нямам абсолютните доказателства, директна връзка между някакъв натиск на Красимир Гергов и това, което се случва в телевизията.

Да кажем, единственото нещо, което мога да спомена от последните дни е, че след като Татяна Дончева в ефира на Хоризонт, ако не се лъжа точно при вас в Неделя 150 каза, че Красимир Гергов е правешки олигарх се оказа, че не е така лесно Татяна Дончева да дойде в БТВ.

И аз много се надявам с това мое участие сега при вас да й помогна, да й отворя някак вратата към БТВ, защото в един момент БТВ държи все пак на имиджа си на свободна, на обективна медия, на медия, която работи по правилата.

Но ето, оказа се, че заради едно такова лично, лична квалификация към него тя се оказва нежелан събеседник. Нямам никакви други факти и доказателства. Имам усещания и имам логическо мислене и знам, че по принцип така се действа със собственици, не само със собственици, така се действа с журналисти в медиите.

Цялото интервю можете да прочетете на адрес http://prnew.info/interviu-sys-svetla-petrova/