Жан Рено в класиката „Никита“ по БНТ – видео

Акценти от седмичен бюлетин за филмовата програма на БНТ – 19.0825.08.2012 г.

 

ПОНЕДЕЛНИК – 19.08.2013

 

18.45 –  ЛЕГЕНДА ЗА БАНДИТА И ШАМПИОНА /Италия, 2010 г./ – 4 х 50

3 еп – След кратко прекъсване Костанте отново е на върха и печели. Той получава предложение от г-н Майло, собственик на елитен колоездачен отбор. Санте и Мела бягат в Париж, за да се скрият от италианските власти. Там Санте пробължава с обирите. Костанте се разболява много тежко и всички се страхуват за живота му. Санте научава и с риск да бъде заловен се връща в Италия, за да го види. Косанте оздравява и продължава с победите.

 

ВТОРНИК – 20.08.2013

 

18.45 –  ЛЕГЕНДА ЗА БАНДИТА И ШАМПИОНА /Италия, 2010 г./ – 4 х 50

4 еп: Майката на Санте е на смъртно легло и той е решен да се върне в Италия, за да се прости с нея. Полицията прави засада на траницата. При престрелка е убит и обезобразен до неузнаваемост един от неговите приятели. Полицията решава, че това е санте. Костанте и Агостина се женят. Те помагата на мела да роди. Санте все пак е заловен от полицията, осъден и по-късно помилван. След години той разказва историята за бандита и шампиона на внука си.

 

СРЯДА – 21.08.2013

 

12.55 – БГ сериал: ВАКАНЦИЯТА НА ЛИЛИ /България, 2007 г/ –  шестсериен тв филм

Сценарист: Марко Стойчев-Мормарев и Кънчо Стойчев. Режисьор: Иванка Гръбчева. Оператор: Александър Лазаров. Музика: Митко Щерев.В ролите: Мариана Жикич, Роберт Янакиев, Ирини Жамбонас, Асен Блатечки, Кръстьо Лафазанов и децата Калина Стойчева, Ясен Атанасов и Иван Александър Нонов.

1 серия: Майката на Лили – Ива заминава на специализация в Дрезден. Малкото момиче остава на грижите на баща си, който живее с новото си семейство в Балчик. Той е известен ресторантьор и по цял ден е ангажиран с работа в ресторанта си Морско конче. Лили прекарва дните си в компанията на строгата, студена и педантична съпруга на баща си и нейния син Тоно – добро момче, което за всичко слуша майка си. Мечтата на Лили е да събере отново родителите си и затова изпитва неприязън към госпожа Фани и сина й. Прави всичко възможно да вгорчи живота на строгата госпожа. Единствената утеха за Лили е кучето Роки – неразделен нейн приятел, който й донася още неприятности с Фани. Един ден на плажа Лили уж за малко отива да се разходи, а се запилява в детски лагер на фондация Щастливо. Там Лили среща Стефан, който е подложен на тормоз от простия и деспотичен възпитател – Кубето. Лили организира бягството на Стефан и го отвежда в дома на баща си. /54,40/

 

ЧЕТВЪРТЪК –  22.08.2013

 

12.55 – БГ сериал: ВАКАНЦИЯТА НА ЛИЛИ /България, 2007 г/ –  шестсериен тв филм

2 серия: В лагера трескаво издирват изчезналия Стефан. Хари – бащата на Лили – разконспирира децата и връща Стефан в лагера. Следва уволнението на Кубето. Но и Стефан заплаща за случката с изгонване. Госпожа Фани отвежда Роки да спи в гаража. Лили се хваща на бас с Тони, че това няма да продължи дълго. Тя демонстративно нощува заедно с Роки в гаража и така успява да умилостиви баща си и да върне Роки в стаята си. Тони завижда на Лили за смелостта й и започва да й подражава. Фани е в ужас. Хари заминава по дела и Фани използва отсъствието му, за да погне отново Роки. Лили замисля бягство. Пише писмо до баща си, в което го уведомява, че ще гостува на леля Софи във Варна. Фани кара сина си да не изпуска Лили от очи. /51,38/

 

ПЕТЪК –  23.08.2013

 

12.40ВОЙНАТА НА ТАРАЛЕЖИТЕ /България, 1978 г/ – 5 сериен тв филм

3 серия:  В мазето на училището има старо неизползвано баскетболно табло. Децата решават в сценария на празника да включат бастетбола и по този начин да се възползват да вземат таблото от мазето…/63,54/

 

14.10 – ГОРЯНИ /България, 2011 г/ – 2 части – документален филм, 1 част

Сценарист и режисьор: Атанас Киряков. Оператор: Димитър Митов. Музика: Теодосий Спасов.

Филм за първата и най-масова съпротива в източна Европа срещу комунистическата диктатура и съветизацията на България след Втората световна война. И до днес този период не се учи нито в училищата, нито в университетите в лекциите по история.

 

23.40 – ВЛАСТЕЛИНЪТ НА АЦТЕКИТЕ /САЩ, Германия, 2007 г/

AZTEC REX

Сценарист: Ричард Манинг. Режисьор: Брайън Тренчард – Смит. Оператор:Пол Аткинс. Музика: Джералд Брънскил. В ролите: Иън Аткинс, марко Санчес, Калани Кейпо, Дичен Лакман, Уил Сноу и др.

Гледай видео анонс онлайн

Две години преди срещата с Монтесума, Кортес е изпратен на мисия край бреговете на южно мексико. С хората му пападат на малко племе ацтеки, които правят човешки жертвоприношения, за да задоволят глада на „Чудовищния гущер”, обитаващ джунглата.

Субтитри

 

СЪБОТА – 24.08.2013

 

09.00 – АНГЕЛИ ПРИЯТЕЛИ /Италия, 2009 г./ – 52 х 13 мин. – анимация

12 еп. – Заложници на сърцата: Раф и Селфис са отвлечени. Приятелите им се мъчат да ги открият…

13 еп. – Смъртоносният лабиринт: Раф И Селфис са в плен на пъклените планове на Главната дяволица Рейна. Тя и нейния слуга правят всичко възможно да попречат на приятелите им да им помогнат…

 

14.20 – ГОРЯНИ /България, 2011 г/ – 2 части – документален филм, 2 част

Сценарист и режисьор: Атанас Киряков. Оператор: Димитър Митов. Музика: Теодосий Спасов.

Филм за първата и най-масова съпротива в източна Европа срещу комунистическата диктатура и съветизацията на България след Втората световна война. И до днес този период не се учи нито в училищата, нито в университетите в лекциите по история.

 

20.45 – БРИТАНИК /Великобритания, САЩ, 2000 г/ BRITANNIC

Сценарист: Брет Томпсън, Ким Смит, Денис Прат, Брайън Тренчард-Смит. Режисьор: Брайън Тренчард-Смит. Оператор: Айвън Страсбърг. Музика: Алан Паркър. В ролите: Едуард Атъртън, Аманда Райън, Жаклин Бисе, Бен Даниълс, Брус Пейн

Гледай видео анонс онлайн

Филмът разказва историята на „Британик“ – кораба-близнак на „Титаник“. Подобно на първия кораб и „Британик” след експлозия от мина злополучно потъва на 50 км югоизточно от Атина на 21 ноември 1916г. И тук се заражда любовна драма.

Субтитри

 

22.35 – ГЛУТНИЦА КУЧЕТА /САЩ, 1992 г/            RESERVOIR DOGS

Сценарист: Куентин Тарантино. Режисьор: Куентин Тарантино. Оператор: Анджей Секула. В ролите: Харви Кайтел, Тим Рот, Стив Бушеми

Гледай видео анонс онлайн

Награди „Независим дух” – за Стинв Бушеми /поддържаща роля/. Награди „Каталунски международен филмов фестивал” – Тарантино /най-добър режисьор и сценарий/

Дебютният филм на Тарантино като режисьор, предхождащ „Криминале”.

Творбата изобразява събитията преди и след организиран обир на диаманти, който се превръща в кървава престрелка.

субтитри

 

НЕДЕЛЯ – 25.08.2013

 

09.25 – Лятна киноваканция: ПАТИЛАНСКО ЦАРСТВО /България, 1980 г/ – 20 епизода

7 еп. – ЮНАЦИ – Баба Цоцолана и патиланвците решават да отидат на лозе. Там бабата поляга да си почине, а децата напалват огън и го прескачат, за да бъдат юнаци. Изведнъж забелязват, че до баба Цоцолана пропълзява змия. И всички разбират кой колко е юнак.

 

10.20 – ОСТАНИ У ДОМА /САЩ, 2005 г./         COME AWAY HOME

Сценаристи: Стивън Закман, Робърт Слейн. Режисьор: Дъг Макиън. Оператор: Джеф Баустърт. Музика: Марк Чейт. В ролите: Пол Дули, Джордан Клер Грийн, Мартин Мъл, Томас гибсън, Грег Ръсел.

Ани е принудена да прекара ваканцията при дядо си в затънтено градче в Южна Каролина. Отначало враждебна, после – все по-заинтригувана, накрая Ани е очарована от дядо си, който скрива бягството й от нейната майка. И точно тогава Ани разкрива, че майка й е решила да изпрати дядо й в старчески дом. Ани доказва, че вече е пораснала – тя организира приятелите си, които ремонтират къщата на дядото и осуетяват замисъла на Каръл.

Дублаж.

 

14.50 – Лятно кино с БНТ 1: КАМЕННАТА ГОРА /България, 1987 г/

Сценарист и режисьор: Иля Велчев. Оператор: Борис Янакиев. Музика: Митко Щерев. В ролите: Евелина Борисова, Любомир Бъчваров, Цанислав Стойков, Радостина Миразчийска

По повестта на Иля Велчев „Тази смъртна любов”.

Марина е родена в Балчик. В околностите на града има каменна гора, в която според легендите, всеки опитал се да надлъже любовта, получава знак. Когато момичето идва в София, за да следва и двама мъже се борят за любовта му, то се връща в магическата гора, за да направи правилния избор.

 

20.45 – НИКИТА /Франция, Италия, 1990 г/    NIKITA – LUC BESSON

Сценарист: Люк Бесон. Режисьор: Люк Бесон. Оператор: Тиери Арбогаст. Музика: Ерик Сера. В ролите: Ан Парийо, Жан-Юг Англад, Чеки Карио, Жана Моро, Марк Дюре, Жан Рено и др.

Гледай видео анонс онлайн

Никита е тийнейджърка-наркоманка. С лекота е готова да отнеме човешки живот. Заедно с приятели се опитват да ограбят аптеката на родителите на едно от момчетата в бандата. Грабежът прераства в престрелка с полицията, в която нейните приятели са убити, а тя е арестувана и обвинена в убийството на полицай. Съдът я осъжда на 30 години затвор. В затвора от инжекция тя губи съзнание. Идва на себе си в непозната стая, където идва мъж, който й предлага да работи за правителството. Следва обучение и Никита се превръща в изпълнителка на мокри поръчки.

субтитри

 

00.40 – ПРИЯТЕЛЯТ ГАЛ /САЩ, 2005 /       THE DYING GAUL

Сценарист: Крейг Лукас. Режисьор: Крейг Лукас. Оператор: Боби Буковски. Музика: Стив Райх. В ролите: Патриша Кларксън, Кембъл Скот, Питър Сарсгаард и др.

Гледай видео анонс онлайн

Джефри и Елен са светско семейство. Джефри е продуцент в голяма филмова компания, а Елен се занимава с писане на сценарии. Появява се Робърт, млад гей, който предлага много хубав сценарий, разбира се на хомосексуална тема. От филмовата къща харесват сценария, но искат робърт да го преработи и да махне гей темата. Джефри харесва Робърт и го съблазнява. Агентът на Робърт е бил и негов любовник, но е починал. Елен, която също харесва Робърт, започва да си чати с него и го кара да повярва, че тя е починалият му любовник. Целта й е да спаси брака си и да запази охолното си съществуване. Но когато Робърт споменава, че Джефри мисли да я убие, Елен загърбва умелите маневри. Съобщава на Джефрии Робърт, че знае за връзката им и се удря с колата в една стена като убива и двете си деца.

субтитри

 
По темата: , , ,