Жана Бергендорф и Звезди от Ахат забиват в НДК

Календар на събитията в НДК, 9 – 15 февруари 2015

През втората седмица на февруари Имперският руски балет ще очарова публиката с четири емблематични спектакъла: „Лебедово езеро” на 10 февруари от 19:00 часа в зала 1, „Кармина Бурана” и „Болеро” на 11 февруари от 19:00 часа в зала 1, както и „Дон Кихот” – на 12 февруари от 19:00 часа отново в зала 1 на НДК.

Трупата е създадена през 1994 г. по инициатива на Мая Плисецкая. Идеята възниква по време на нейните юбилейни гастроли в Япония – по програма на солиста на „Большой театр“ Гедиминас Таранда, който сега е художествен ръководител и директор на балета. Името на трупата е реверанс към императорското семейство, което има изключителен принос в развитието на руската култура, в това число и в създаването на „Большой“ и „Мариинский“ театри, където се ражда и израства славата на руския балет.

На 11 февруари (сряда) от 19:00 часа в кино Люмиер ще се проведе концерт по случай Националния празник на Иран. Инициатор е културното представителство на държавата, което кани всички любители на персийската култура на традиционна местна музика. Група „Бамдат“ ще представи иранската фолклорна музика, демонстрирайки звученето на различни традиционни струнни, духови и ударни инструменти.

От зала „Рубаят” са подготвили две интересни събития през седмицата. В сряда, 11 февруари, от 21:00 часа ще има руска вечер с група „Грамофон”. Името на бандата – идва от стари руски песни, които те научават от грамофонни плочи.

Шармантната Жана Бергендорф ще можем да видим във фаталния петък – 13-ти, пак там от 22:30 часа. Победителката в миналия сезон на XFactor се утвърждава като един от най-интересните и предпочитани от аудиторията изпълнители. В петъчната нощ Жана, освен собствения си репертоар, ще направи съвместни изпълнения и с уникалните Звезди (от Ахат) и Десо (от Tri O Five), които от своя страна ще продължат в алтернативен музикален стил до края на вечерта.

Любителите на изобразителното изкуство ще могат да се насладят на изложбата на художника Георги Баев в Арт галерията на НДК още две седмици. От няколко месеца галерията на НДК вече има нов външен вход (А4 изток) откъм Моста на влюбените.

Във вторник (11 февруари) НДК ще бъде домакин и на Конгреса на конфедерация „Подкрепа” – зали 3, 3.1, 3.2 и 10, от 8:00 до 16:00 часа.