Зрители даряват сираци с абитуриентските си одежди – включи се

 „Здравей, България” подава ръка на деца без родители за абитуриентската им вечер

Младо момиче вдъхновява екипа на предаването за инициативата „Пепеляшка на бала”

„Това е подарък – като на приятел и близък“, разказва Мария Павлова – 27-годишно момиче, което вдъхновява екипа на „Здравей, България” да стартира инициативата „Пепеляшка на бала” –  кампания, при която момичета и момчета даряват своите абитуриентски тоалети на деца без родители и без възможности да си купят свои собствени.

Всичко започва, когато Мария се свързва със сутрешния блок на Нова с думите, че е готова да даде своята бална рокля на момиче, което има нужда от такава, но няма възможност да си купи. Това е достатъчно за екипа на предаването да я подкрепи и да даде гласност на идеята й. Примерът на Мария бързо става заразителен – няколко дни по-късно тя вече има при себе си десетки рокли от свои връстници, решили да се разделят с тоалета си от абитуриентската вечер. Получава рокли от цяла България, дори Германия, различни по стил, размер и спомени, които пазят.

„Реших да се обърна към Нова, защото когато отидеш директно в дом за деца в неравностойно положение, процедурата е много сложна, а резултатът – много често неясен и несигурен”, обяснява решението си да се обърне към медията Мария. През следващите седмици екипът на „Здравей, България” ще проследи колко млади хора ще подкрепят идеята и ще подадат ръка на връстниците си, които нямат възможност да намерят дреха за празничната вечер. Единственото, което трябва да направят всички, които искат да намерят тоалет за бала, е да изпратят мейл на zb@ntv.bg , като посочат своите предпочитания и размери.

„Буквално часове след като излъчихме репортажа на репортера ни Нина Димитрова, десетки зрители се свързаха с нас по имейл и на нашата Facebook страница – вече имаме много рокли и костюми и с нетърпение очакваме с нас да се свържат абитуриентите, на които можем да помогнем. В празничните дни ще покажем първите момичета и момчета, които успяхме да зарадваме”, коментира изпълнителният продуцент на „Здравей, България” Валерия Чанкова. „Благодарим на Мария, че потърси именно нас – подобни примери, в които помагаме един на друг, задължително присъстват в нашия ефир и ще продължим да ги показваме. Вярваме, че примерът е важен”, допълва тя.

Екипът на сутрешния блок ще продължи да следи темата и ще информира зрителите за младите момчета и момичета, които ще се включат, както и за децата без родители и възможности, които ще получат своя абитуриентски тоалет като подарък „от приятел и близък”.

Целия репортаж може да гледате тук